Изненадващо и потайно, г-н Горанов, като министър на финансите, е

...
Изненадващо и потайно, г-н Горанов, като министър на финансите, е
Коментари Харесай

Радан Кънев: Министър Горанов ще е виновен за поскъпването на самолетните билети за българите, които работят в ЕС

Изненадващо и потайно, господин Горанов, като министър на финансите, е подписал, от името на България, “Общо политическо изказване ”, дружно с МФ на Швеция, Германия, Франция, Италия, Дания, Люксембург, Белгия и Нидерландия, в което е призовал Европейска комисия да предприеме дейности за данъчно облагане на самолетните полети.

Това написа Радан Кънев в персоналния си профил във фейсбук.

Ето какво още сподели Кънев по тематиката:

Без да оборвам нуждата от понижаване на СО2 излъчванията от авиационен превоз, съм уверен, че мястото на България не е в тази “коалиция ” и ползата на българските жители е противоположен на предлаганите политики по голям брой съществени съображения:

- България няма развита ЖП мрежа и ЖП съгласуваност с другите страни-членки на ЕС;
- Разстоянието, което стопански дейните български жители би трябвало да преминат, с цел да стигнат до стопански дейните райони на Европейски Съюз, е непостижимо с различен тип превоз, с изключение на авиационния;
- Същото се отнася за достъпа на задгранични туристи до България.

За българите (за разлика от холандците и белгийците например) авиационният транспорт не е непростим разкош, а нужда и единствена гаранция за свободата на придвижване, обезпечена от Договорите на Европейски Съюз.

Въвеждането на “данък подвижност ” непосредствено ще засегне правото на свободно напредване, и в немалка степен - правото на труд на българските жители в други страни от Европейски Съюз. Най-засегнати ще бъдат стопански дейните младежи, студентите и хората, които поставят сезонен труд, т.е. - и най-бедните българи.

Като представител в Екологичен потенциал, изрично ще се боря намаляването на СО2 излъчванията от авиационен превоз да не става за сметка на правата и ползите на българските жители.

Съществуват доста благоприятни условия да бъдат насърчени други форми на напредване, и то единствено тогава, когато има рационална опция на полетите със аероплан. (Например - облагане единствено на къси полети, до 90 минути, когато могат елементарно да се заменят с напредване с железница. А приходите от подобен налог да бъдат целево вложени в железопътна инфраструктура).

Но максимален прогрес в понижаване на СО2 излъчванията може да се реализира не с данъчна принуда. Далеч по-важно е да се приложат дейно проектите на Европейски Съюз за единно въздушно и железопътно пространство. Планове, спирани точно от държавните управления, с които Горанов ни “коалира ” по този непонятен метод.

 



Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР