Изненадващ жест направи властта към независимия културен сектор, който преди

...
Изненадващ жест направи властта към независимия културен сектор, който преди
Коментари Харесай

Вицепремиерът Дончев омекна към независимия арт сектор

Изненадващ жест направи властта към самостоятелния културен бранш, който преди дни инициира онлайн среща по отношение на изготвяния Национален проект за възобновяване на страната от икономическите вреди от пандемията. Вчера в нея се включиха вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на културата Боил Банов и на обществената политика Деница Сачева, представители на общините и специалисти от държавната администрация.

Заедно МК, общините и самостоятелният бранш желаеха от Томислав Дончев културата да бъде включена в националния проект на страната. Министърът на културата Боил Банов беше претрупан със задачата да образува работна група, която да създаде съответните ограничения за включването на бранш „ Култура “ в Националния проект, който България би трябвало да показа на Европейската комисия по отношение на оферти от нея Фонд за възобновяване на страните членки след рецесията в резултат на ограниченията от Ковид-19.

В срещата участваха още Таня Христова, кмет на Община Габрово, Пламен Панов,зам.-кмет по „ Култура, археология и туризъм “ на Пловдив и Малина Едрева, ръководител на Комисията по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие на Столичния общински съвет. Независимият културен бранш беше показан от Калина Вагенщайн (Фондация " АртОфис " ), Весела Кондакова (изпълнителен шеф на  " Българска музикална асоциация " ) и Асен Асенов (Фондация " ЕДНО за просвета и изкуства ”).

Работната група, в която ще бъдат включени представители на независимия културен бранш в страната, специалисти от отрасловите министерствата и българските общини, ще работи в тясно съдействие с екипа на вицепремиера Томислав Дончев по създаването на националния проект за възобновяване и рационализация на стопанската система в подтекста на подготвяния от Европейската комисия финансов проект.

Документът би трябвало да бъде направен до месец април 2021 година Предложението този проект да бъде направен взаимно с представители на самостоятелните творци беше отправено от тях в отворено писмо до институциите преди дни. По този метод ще се подсигурява наличието на целия културен сектор в националния проект за възобновяване, и той ще получи достъп до фонда на Европейската комисия за възобновяване на стопанските системи на съюза. В направения от Европейската комисия документ, съпътстващ концепцията за този финансов механизъм, е представено проучване за размера на загубите, които са претърпели в резултат на рецесията, другите екосистеми на европейската стопанска система. От разбора, изработен от Европейската комисия, излиза наяве, че делът от общите загуби в ЕС за креативните и културни промишлености е в размер на 5,1%.

На срещата бяха разисквани и други тематики, свързани с промяната на бранша и достъпа на публиката до модерно европейско културно наличие.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР