Изненадай баба, стани по-рано от нея и приготви ароматна питка

...
Изненадай баба, стани по-рано от нея и приготви ароматна питка
Коментари Харесай

Питка с моцарела и шарена сол

Изненадай баба, стани по-рано от нея и подготви ароматна питка с моцарела и шарена сол

Необходими Продукти

● брашно - 1 кг
● масло - 1/2 пакет (60 г)
● олио - 1/3 ч.ч.
● квас - 20 г прясна
● захар - 1 ч.л.
● прясно мляко - 150 мл
● вода - 150 мл
● шарена сол - 4 с.л.
● моцарела - 150 г
● яйца - 2 бр.

Начин на подготвяне

Брашното се пресява напряко в дълбока тенджера или бездънен съд. Прави се кладенче, вътре се поставя маята, малко хладка вода, захарта и с малко брашно се обърква маята в кладенчето.

Като бухне, започваме прибавянето на продуктите в следния ред: 1 яйце и 1 белтък (другият се отделя в чашка, с цел да се намаже питката преди печене), след това затоплените вода и мляко, като водата се усвои от брашното, чак тогава започваме да прибавяме затопленото масло и олио.

Щом и мазнината се усвои, незабавно се оформя топчица от тестото, тя остава в тенджерата или дълбокия съд, той се покрива с домакинско транспарантно фолио и се слага във фурната на 40 градуса. Фурната се изключва и се чака да втаса.

Като втаса, леко се изсипва на намазнен плот, НЕ съдебна експертиза МЕСИ ПОВЕЧЕ, единствено с ръка или нож се разделя на четири елементи. Пак с ръка, без да се натиска, се оформят плоски като пици питки, като сред тях се намазва с олио, поставят се резенчета от моцарелата и се поръсва с шарената сол - сред всяка плоска питка.

Всяка питка ляга върху другата. После с нож се реже като торта на части, всяко парче се суче напълно случайно на кравайче, като всяко от тях се връзва като възел.

Парчетата се подреждат в тавичката. Добре е тавичката да се покрие с хартия за печене, само че не е наложително. Ако няма хартия, се намазва с мазнинка. След като се остави да втаса малко за петнадесетина минути, се намазва с разрушеното яйце. Отгоре може да се поръси със сусам или маково семе.

Фурната е авансово загрята на 200 градуса и щом се постави питката да се пече, понижаваме на 180 градуса. Пече се до подготвеност, първите двадесет минути не се отваря фурната.

След като се опече, се изважда от фурната, след това се покрива с забрадка и щом леко се охлади, се вади върху решетка да изстива.

Питката с моцарела и шарена сол е подготвена.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР