Изненадата беше голяма, тъй като само преди два месеца и

...
Изненадата беше голяма, тъй като само преди два месеца и
Коментари Харесай

Туризмът и ресторантьорството не са приоритет на това управление

Изненадата беше огромна, защото единствено преди два месеца и половина същите тези хора гласоподаваха в Народното събрание пониженото Данък добавена стойност да остане до първи януари 2023 година. Съответно всички в сектора си вършиха планове по този метод. Сега в средата на годината, тъкмо преди летния сезон, когато всичко е направено, се подвига ставката без никакво предизвестие. Това сподели ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Той обясни, че още веднъж се вършат антикризисни ограничения, в които не са включени нито работодателски, нито браншови организации. Гостът добави, че в последната една година неналичието на разговор е много осезаема. По думите му дребният и междинният бизнес и секторите туризъм и ресторантьорство не са приоритет на това ръководство.

" Ще пробваме разговор през работодателските организации. Ще предизвикваме срещи през тях, в случай че изобщо има някаква чуваемост. Започнали сме национална организация. Включват се и други организации, отвън нашия отрасъл, които също са с проблеми и има липса на чуваемост. Нямаме различен излаз, би трябвало да си търсим правата. Ние нямаме нищо срещу понижаване на Данък добавена стойност на хляба или на който и да е различен продукт, който има потребност, само че за какво би трябвало да се взима от едните?! Става пиар акция по този метод. Проблемът с работната ръка заради това, което ни се случи в последните две години, е голям. Не може за два месеца да изтрием последните две години. Негативът, който е насъбран през последните две години, е голям и той не може да се почисти по този начин. Според него секторът има потребност от подкрепяне най-малко до края на годината. Ако не могат да оказват помощ, най-малко да не пречат ", разяснява пред bgonair Алибегов.

" Съмнявам се хлябът да поевтинее с предстоящите 20% при унищожаване на Данък добавена стойност. Ако нещо такова се случи, няма да е повече от 10%. Със сигурност ще предотврати вероятно ново повишаване, защото нашите разноски не престават да са незнайни. В съпоставяне с предходната година цената на брашното е скочила двойно. Не мисля, че е вярна политика да се опълчват бизнеси. Бизнесът желае идентични условия за всички, с цел да могат да работят и да оцеляват. Бизнесът има потребност най-малко една година да бъде възобновен организационно и финансово ", съобщи ръководителят на Сдружението на хлебопроизводителите Димитър Людиев.

" Целият български бизнес желае предвидимост. Да знаем, че когато държавното управление е взело едно решение, то е извънредно. Липсата на предвидимост пречи на бизнеса. Ако би трябвало да отразим в ценовата политика два пъти и половина по-скъп ток, цената на газа, която пораства, доставните цени, то цените в заведенията ще скочат до небето. Ние няма по какъв начин да подвигаме цените ", сподели още Алибегов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР