Изненадана съм, че повече от 30 години продължава да се

...
Изненадана съм, че повече от 30 години продължава да се
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Изненадана съм, че повече от 30 години продължава да се поставя под съмнение оценката за тоталитарния режим

Изненадана съм, че повече от 30 години продължава да се слага под подозрение оценката и историческата истина за тоталитарния режим. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на по време на парламентарния надзор в отговор на въпроси на депутатите от Българска социалистическа партия Иво Христов и Александър Паунов за подписването на обща декларация във връзка на 75 години от края на Втората международна война на външните министри на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Съединени американски щати.

По този метод поставяте под подозрение всички старания и достижения на България по пътя на прехода към народна власт и към общество, учредено на господство на правото, политически плурализъм и ценене на правата на индивида, съобщи Захариева.

Декларацията, с която излязохме, показва благодарност пред тези, които са жертвали живота си в битката с националсоциализма, като споделяме убеждението, че успеха над нацизма е резултат на напъните на доста хора, на волята и непоколебимостта на антихитлеристката коалиция, сподели вицепремиерът. Съюз на съветските социалистически републики и Червената войска дадоха най-вече жертви в този кръвопролитен конфликт, само че в това време не може да се отхвърли, че след края на Втората международна война народите на Централна и Източна Европа заплатиха своята доста висока цена за извоюването на успеха със загуба на суверенитет, с репресии и тъпчене на съществени права и свободи, с накриво и забавено икономическо развиване, уточни външният министър.

Захариева: Няма нов отчет на Европейска комисия, просто някой е направил копи-пейст на миналогодишния текст

Захариева означи, че декларацията е политически документ, с който се показва политическа позиция, а не е интернационален контракт, с който се поема обвързване, с цел да се постанова да минава през Народното събрание.

Тя акцентира също, че има и солидна законодателна основа, като напомни признатия от Народното събрание закон за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен.

Министърът изрази страдание, че към момента в България има спор за оценката на тези 45 години. Това е подигравка с паметта на хилядите почтено убити без съд и присъда, както и на тези, които са изтърпели години в лагерите на този режим, уточни Захариева. Никой не отхвърля в тази декларация ролята на Съветския съюз и на Червената войска, а желае вярна оценка на събитията, които са се случили по-късно, съобщи още вицепремиерът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР