Изненадах се колко пенсионери не знаят как им се изчисляват

...
Изненадах се колко пенсионери не знаят как им се изчисляват
Коментари Харесай

Искрен Арабаджиев, ПП: Планираме увеличение на пенсиите с 12-15% от 1 юли

Изненадах се какъв брой пенсионери не знаят по какъв начин им се пресмятат пенсиите и каква е формулата. Това е значимо, с цел да се схванат другите механизми, по които се усилват пенсиите. Индексациите през юли, които са за всички и преизчислението, което въведохме на 1 октомври.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Искрен Арабаджиев от „ Продължаваме промяната “, някогашен ръководител на обществената комисия в предходния парламент.

Всеки пенсионер има коефициент на заменяне на прихода. Това значи, че пенсионната система ни оказва помощ да задържим едно равнище на приходите, които сме имали до момента в който сме работили. Този съставен елемент се дефинира на база годините стаж и приносът му към системата или самостоятелният му коефициент. Съотношението сред приходите, на които се е осигурявал даден пенсионер и осигурителния приход в страната.

Когато дойдохме на власт забелязахме, че има голямо разминаване сред старите и новите пенсии.

 
Например, един пенсионер, пенсионирал се през 2008 година с 35 години стаж и самостоятелен коефициент 1.5. Тогава междинният застрахователен приход е бил 400 лева и този пенсионер е получил 215 лева или 55% коефициент на заменяне на прихода. 2020 година обаче междинният застрахователен приход към този момент е 1200 лева Тоест междинният застрахователен приход е повишен 3 пъти, само че пенсията на този човек не е 650 лева, а е 380 лева Реално коефициентът му на заменяне на прихода е понижен.
Направихме преизчисление за всеки един пенсионер към осигурителния приход за 2021 година Така че от 1 октомври да реализираме този коефициент на заменяне, какъвто е получил той в началото. Затова на едни пенсионери пенсията им е увеличена с 200 лева, защото е била изостанала, само че има и такива, които нямат нарастване.

Чрез връщането на този коефициент на заменяне ние даваме този приход, който пенсионната система е била дала обещание на пенсионера, когато се е пенсионирал. Неработещото швейцарско предписание – пенсиите да се индексират единствено с 50% от растежа на осигурителния приход, докара до огромното разминаване сред старите и новите пенсии в границите на няколко години.

 
С смяната на това предписание отсега нататък пенсиите ще се индексират като 100% от растежа на осигурителния приход. Това значи, че от 1 юли следващата година планираме нарастване на пенсиите най-малко с растежа на осигурителния приход или инфлацията, което по предварителни данни прави 12-15%.
На доста лица действителният размер на пенсията е доста невисок. Освен продължаващото увеличение на пенсиите, съгласно растежа на стопанската система, предвиждаме да се реформира и организацията за обществено подкрепяне, тъй че лицата под прага на бедността да получат обществено подкрепяне, само че не през пенсионната система, която е обвързвана с принос, а посредством налозите си да отделим средства за най-нуждаещите се.

Предвиждаме да въведем таван на газа, тъй че в идващите месеци, в случай че цената стартира да се качва да имаме поддръжка и предвидимост за бизнеса.

Задължително би трябвало да продължим увеличението на минималната работна заплата от 1 януари, тъй че да стигнем равнища от 45-50% от средата работна заплата, която сега е 1700 лева

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР