Изненада сякаш няма. Избирателите получиха онова, за което бяха гласували.

...
Изненада сякаш няма. Избирателите получиха онова, за което бяха гласували.
Коментари Харесай

Три сценария за бъдещето на Турция

Изненада като че ли няма. Избирателите получиха това, за което бяха дали своят вот. Добро или неприятно е това за страната, пита в публикацията на "Ди Велт " Борис Калноки и проучва три вероятни сюжета за бъдещето на Турция след преустройството на страната, наложено от Ердоган. Ето кои са тези сюжети:

Първи сюжет: стопански провал

Пазарите изпаднаха напряко в лудост, когато Ердоган разгласи своя кабинет и когато се разбра, че даже Централната банка ще му бъде косвено подчинена. Ердоган не обича лихвите, само че без лихви капиталът бяга от Турция, а локалната валута е обречена на срив, което оскъпява вноса и покачва инфлацията, написа "Ди Велт ". Изданието показва: "Докъде води този път може да се види на Истанбулската борса, където курсовете на турската лира непрекъснато падат. Турските компании са натрупали задължения за 350 милиарда $, огромна част от които са взети в непозната валута. Това ще се отрази неподходящо на стопанската система - най-вече на енергийния и строителния бранш ", предсказва изданието.

Според специалисти, можело да се чака и вълна от фирмени банкрути, което от своя страна води до увеличение на безработицата и увеличение на галопиращата към този момент инфлация, която в това време е достигнала равнище от 15%. "А това значи неодобрение, неспокойствие и безпорядък ", акцентира "Ди Велт ".

Като спомагателни рискови фактори са изброени войната на Ердоган против кюрдите, която той води към този момент освен вкъщи, а също в Сирия и Ирак. "Това може да докара страната до скъпа и кървава невъзможност, изключително в случай че сирийският деспот Асад се опита с съветска и иранска поддръжка да си върне контрола над окупираната от турците провинция Африн. Тогава това място може да се трансформира в турски Виетнам и даже да се стигне до революция в самата Турция ", предсказва Борис Калноки.

Втори сюжет: нова Османска империя

"Ердоган и без друго се счита за правоприемник на султаните и твърди, че Турция би трябвало още веднъж да е там, "където едно време са били нашите предшественици " – т.е. османците ", показва "Ди Велт ". "Днешна Турция в действителност е по-голяма от онази, която съществуваше по време на разпадането на Османската империя след Първата международна война. Турските войски през днешния ден се намират също в Северен Ирак, а тамошният Кюрдистан е нещо като подвластен район на Турция. Части от Северна Сирия също са окупирани от турските войски. Ердоган ще задържи тези области и ще желае да завладее и нови, в това число и с цел да не разреши на тамошните кюрди да си изградят независима страна ", разяснява изданието.

Авторът изрича и следната догадка: че Ердоган може да ускори и натиска по отношение на Кипър и Гърция, а вероятно би се опитал и да завладее някой гръцки остров, в случай че реши, че страдащата от икономическа рецесия, застаряване и миграция Гърция е прекомерно слаба, с цел да му се опълчи. Според Калноки, Ердоган може да опита да се изяви като водач на ислямския свят и да печели от ден на ден власт и въздействие в района, трансформирайки се в нещо като "султан на модерното време ". "С оглед на слабостта на Европейски Съюз и на всеобщия държавен разпад в Близкия изток, това може и да му се удаде, а колкото по-мощни стават позициите му, толкоз по-внимателно ще се държи с него Европейски Съюз ", разяснява "Ди Велт ".

Трети сюжет: Турция излиза от НАТО

"На срещата на върха на НАТО в Брюксел всички погледи бяха ориентирани към Тръмп, само че Ердоган е, може би, по-важната фигура. От време на време той се заиграва с концепцията да напусне НАТО и да отнеме от американците сегашната военновъздушна база Инджирлик. Ердоган поръча съветски противовъздушни ракети S-400, вместо американските "Пейтриът " - тъй като съветските ракети са по-добри и по-евтини, а и доставката им не е обвързана с политически претенции, както при американците. А НАТО съвсем не споделя с турците информации от своите секрети служби, тъй като се притеснява, че Ердоган би могъл да ги съобщи и на Путин ", показва "Ди Велт ".

Изданието акцентира, че в Сирия задачите на Ердоган влизат в несъгласие с американските. "Не е изключено там да се стигне до битки сред турци и американци. Като цяло Ердоган може да се опита да отдалечи Турция от Европейски Съюз, където той по този начин или другояче не желае да влиза. Ердоган вижда Турция като мощ, равнопоставена с Европейски Съюз, Русия и Съединени американски щати ", се споделя в публикацията на "Ди Велт ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР