Изненада - ден, след като Столичната община започна разчистване в

...
Изненада - ден, след като Столичната община започна разчистване в
Коментари Харесай

Съд спря демонтажа на незаконни чадъри в автокъща Капитолия: Можело да падне градушка

Изненада - ден, откакто Столичната община стартира почистване в автокъща " Капитолия " в Борисовата градина, с цел да отстрани дефинитивно оповестените за противозаконни уреди, издигнати на терена, съдът е решил да спре тази активност. Решението е по тъжба, подадена от притежателите на автокъщата. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

" Очевидно ще играем на котка и мишка. Вчера съдът е решил да спре осъществяването (на заповедта за разглобяване на противозаконните уреди - б.р.), което беше позволил единствено три месеца преди този момент. Интересно решение, не го разясняваме, само че още през днешния ден ще го апелираме “, сподели кметът на София.

Сагата с премахването на " Капитолия " е дългогодишна, теренът се употребява чартърен, а чадърите и постаментите им, предпазващи първокласните коли, са противозаконни. Заповедта за премахването им е издадена от основния проектант на София Здравко Здравков, а демонтажът стартира през вчерашния ден. " Паяци " на Центъра за градска подвижност навлязоха в автокъща " Капитолия " в Борисовата градина по предписание на Столичната община и започнаха наложително повдигане на колите в нея. Причината - наемателят на терена, компания " Софтрейд 2003 " ООД, не е премахнал непринудено нелегално построените стоманобетонни фундаменти за чадъри, а колите пречат това да бъде направено - към този момент наложително. Демонтажът обаче е спрян с новото правосъдно решение.

„ За страдание, сагата продължава, откакто всяка наша стъпка се саботира – видяхте през вчерашния ден имаше забавен случай, в който целия екип на автокъщата беше излязъл в отпуск. Това обаче не попречи на притежателите още сутринта да подадат тъжба в съда с искане за прекъсване на осъществяването “, сподели Фандъкова.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев през вчерашния ден описа, че са употребявани редица похвати в опит за саботиране на интервенцията. Всички чиновници на автокъщата са излезли в годишен отпуск на 6 юни, а пред входа й " инцидентно " са паркирани коли и огромен микробус, които да го блокират.

Опасност от градушка. Из претекстовете на Съда да спре премахването на противозаконните фундаменти?

„ Аз мъчно бих коментирал такива претекстове. В правосъдното решение има изключителна угриженост към колите, не към противозаконното строителство. В това правосъдно решение е изказана е грижа, че на следващия ден може да завали градушка и да наруши целостта на колите. Същият този съдийски състав февруари месец, когато разсъждаваше и даде своето допускане във връзка с осъществяването на заповедта, не беше решил, че тогава може да има студове, виелици или ледени дъждове “, по този начин основният проектант на София Здравко Здравков.

„ Още нещо се споделя (в правосъдното решение) - че ние сме постъпили надали не като вандали – че чупим, че трошим, това безусловно не е правилно. Вчера беше паркиран микробус, същият този микробус е паркиран и през днешния ден, с цел да попречи тежка машинизация да влезе и да си свърши работата “, сподели още арх. Здравков.

Столичната община ще извърши решението на съда и краткотрайно стопира премахването на противозаконните уреди. От общината ще апелират решението на съда и се надяват на бързо изговаряне от страна на Върховния административен съд, след което работата по премахването на противозаконните обекти да продължи.

„ Преминахме през четиригодишна сага, с цел да стигнем до днешния ден. Тази сага продължи в правосъдни решения, които дефинираха, че това не са градежи - то не бяха градежи, то не бяха преместваеми обекти, бяха избрани като павилиони. В момента ние движим произвеждане надали не като павилиони, а тези чадъри имат фундаменти с дълбочина по-голяма от четири метра и в това време ние ги отстраняваме като преместваеми уреди “, сподели арх. Здравков.

„ Фарс “ и „ безсрамие “ – по този начин дефинира протичащото се ръководителят на столичния общински съвет Георги Георгиев. По думите му " общината е решена да организира до край тази борба ". Премахната е част от единия противозаконен чадър, само че по всички проличава, че демонтажът ще се забави.

" Това, което виждаме, е, че чудото продължава. В автокъщата, която е в годишен отпуск, някакви незнайни сили са съумели да върнат колите, преместени от " паяци " преди ден. Има към този момент и мотоциклети. Тротинетки липсват единствено тук и детски колички ", споделя Георгиев.

Незаконното строителство в " Капитолия " бе открито през 2018 година, след което наемодателят в лицето на " Софийски парцели " пожела договорът да бъде преустановен и теренът да се освободи. Последва обжалване от страна на " Капитолия " и правосъдни каузи, които лишиха четири години.

На 11 май Върховният административен съд отхвърли жалбата като неоснователна. Столичната община разпореди противозаконното строителство да бъде отстранено, като тази задача трябваше да бъде осъществена непринудено от наемателя, само че това не се случи и по този начин се стигна до вчерашните събития и старта на наложително премахване на обектите. Опит, спрян единствено ден по-късно с новото правосъдно решение.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР