Изнасяйки речи в провинциите Измир и Ван, както и в

...
Изнасяйки речи в провинциите Измир и Ван, както и в
Коментари Харесай

Каква изборна стратегия преследва Реджеп Ердоган?

Изнасяйки речи в провинциите Измир и Ван, както и в парламентарното заседание на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (АК Партия), президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган започва извънредно ефикасна, ясна акция във връзка с изборите следващата година, претендентите за президент и опозицията.

Заявявайки, че „ отброяването до изборите през 2023 година е почнало “, Ердоган даде знак, че акцията му ще продължи с нов дискурс на място.

В допълнение към оповестяването на личната си кандидатура, той ускори натиска върху ръководителя на главната опозиционна Републиканска национална партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу – „ Кандидат ли се или не? “ – и „ масата за шестима “ на опозицията – „ Къде е вашият претендент? “

Знаем, че Ердоган напълно неотдавна повдигна въпроса за претендента за президент на опозицията. За разлика от него, опозицията прекара последните две години в говорене (и разпалване на дебат) за предварителни избори и евентуални претенденти за президент. Може даже да се твърди, че този метод способства за способността на опозицията да дефинира дневния ред.

В това отношение директното ориентиране на Ердоган към Кълъчдароглу и опозиционния блок е ново събитие. Ако някой попита поддръжниците на РНП, те ще заявит:

„ Народният алианс попадна в капан и разгласи своя претендент тъкмо когато главната опозиционна партия изиска “ и че „ РНП ще избере своя претендент, когато пожелае “.

Ердоган обаче към този момент задава въпроси към любимеца Кълъчдароглу и евентуалния претендент, който опозиционният блок пази в опит да го защищити от рецензии:

„ Какъв претендент би изгубил доверие, щом името му се появи и хората го познаят? Какъв тип претендент ще загуби своята известност и поддръжка с течение на времето? "

Обявете претендента “

Опозицията твърди, че отговорът на предизвикването на Ердоган да „ разгласи своя претендент “ би означавало да попадне в клопката на президента. И въпреки всичко разпитът му за този незнаен претендент ще окаже напън върху „ масата за шестима “, без значение дали те изберат претендент или не.

Ако Кълъчдароглу се окаже определеният претендент, той към този момент ще е отслабен. Междувременно кметовете на РНП са изправени пред възходящи рецензии заради конкуренцията сред опозиционните партии. Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу разреши на алчността му да урони репутацията му измежду поддръжниците на Републиканската национална партия.

Междувременно за Мансур Яваш, кмет на Анкара, остава извънредно мъчно да се нарежда като претендент за справяне с неотложните проблеми на страната.

И най-после, в случай че опозицията избере някой различен, този човек ще има лимитирано време да се показа на електората. Освен това всеки претендент (с изключение на Кълъчдароглу) ще бъде етикетиран като „ неефикасен “, „ некадърен да ръководи “ и „ марионетка “ заради настойничеството на опозиционния блок.

Дългата акция публично започва. Изборите през 2023 година се разграничават от общинските по това, че опозицията не може да чака до единадесетия час, с цел да избере своя претендент. Възможно ли е опозицията да попада в клопката на Ердоган, като не съумява да избере своя претендент в този момент?

Наистина е любопитно, че опозицията към момента не може да оцени способността на Ердоган да скапе проектите на съперниците си и самичък да подреди масата.

Изборите през 2023 година ще бъдат избори на „ въпроси, контравъпроси и отговори “. Ще станем очевидци на риторична борба за „ националните ползи “, „ националната еднаквост “ на Турция и „ най-хубавия претендент, който да води страната в идващия й век “.

Въпросите, пред които е изправена РНП

10-те въпроса, които Ердоган зададе на Кълъчдароглу по отношение на външната политика, националната сигурност, защитата и техните последствия за вътрешната политика, сочат формата, която ще придобият идните избори. Има някои фундаментални въпроси, за които РНП и „ масата за шестима “ не могат да се спогодят за обща политика, отнасящи се във връзка с най-належащите тематики на страната, включващи следното:

Либия е стратегически значима за отбраната на нашата морска пълномощия в Източното Средиземноморие. Съгласни ли са петте опозиционни партии с РНП, която не пропуща опция да се запита за какво Турция има наличие в Либия?

Милитаризацията на островите в Егейско море е нарушаване на интернационалното право. Някои членове на РНП направиха обществени изказвания, в които поддържат гръцката позиция. Къде стоят от РНП и " масата за шестима " по този въпрос?

С турска поддръжка Азербайджан си възвърна контрола над Карабах. През този интервал обаче тежката категория на РНП Юнал Чевикьоз поддържа лъжите на Армения, като твърдеше, че Турция „ изпраща джихадисти “ в Азербайджан [реторика на турското издание Daily Sabah, а не на Поглед Инфо]. Какво мисли " масата за шестима " за това?

Турция упражни правото си на несъгласие в НАТО, с цел да блокира приемането на Швеция и Финландия, които подлагат Турция на оръжейно ембарго и служат като несъмнено леговище за терористични организации. И въпреки всичко управлението на РНП прави изказвания в поддръжка на шведската позиция. Имат ли мнение по този въпрос РНП и " масата за шестима "?

Турция реализира извънреден прогрес в доста области на защитата, в това число производството на въоръжени дронове. Какво мислят РНП и " масата за шестима " за триумфа на нашата отбранителна промишленост?

Съединените щати не са престанали да си сътрудничат с YPG, сирийския съставен елемент на терористичната организация на ПКК, в Северна Сирия.

РНП обясни позицията си, като гласоподава срещу трансграничните военни интервенции в Народното събрание. Какво мисли " масата за шестима " за това? По-важното е, дали РНП ще работи с YPG, в случай че в миналото пристигна на власт – защото слага под въпрос наличието на Турция в Северна Сирия?

Кълъчдароглу, който даде обещание да възвърне държавните чиновници, които са били уволнени с декрет, не знае ли за опасността от Гюленистката терористична група (FETÖ), чиито членове вземат участие във враждебни действия против Турция в чужбина?

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР