"Изнасянето на записи и чатове в медиите е нарушаване на

...
"Изнасянето на записи и чатове в медиите е нарушаване на
Коментари Харесай

Антон Кутев: Раздаването на оценки е пропаганда, а не правораздаване

"Изнасянето на записи и чатове в медиите е нарушение на презумпцията за непорочност ". Това сподели пред БНР депутатът от "БСП за България " Антон Кутев и посочи, че даването на медиите от прокуратурата на доказателствен материал, който още не е признат от съда. "Трябва да имаш неоправдателна присъда, по която те са доказателство, чак тогава някакви есемеси и персонални чатове на хора могат да излязат в общественото пространство. Излизането им преди този момент не е правосъдие, а интервенция в персоналното пространство ", безапелационен е той.

Кутев допусна, че това ще докара до каузи в Съда в Страсбург против страната. "Второто е, че това може да се одобри като влияние върху българския съд, тъй като се основава публично мнение ", уточни депутатът. Кутев разяснява, че прокуратурата не е дейна еднообразно към всички.

"Прокуратурата не може да раздава морални оценки. Това по конституция го няма. Добрата прокуратура работи, като събира доказателствен материал и го дава на съда по този начин, че съдът до осъди отговорните ", безапелационен беше депутатът и добави, че в случай че доказателствата не устоят в съда, отговорна за това е прокуратурата, че не е събрала вярно материалите.

По думите на левия депутат раздаването на оценки е агитация, а не правосъдие . Според него във фигурата на основния прокурор Иван Гешев "има разбъркване на няколко функционалности, които не са му възлагани нито от Конституцията, нито някой е дал своя вот за него, с цел да има моралното право да го прави ".

Депутатът от Българска социалистическа партия разяснява, че във връзка с записите и фотосите с премиера основният прокурор "си разрешава да изрича политически съображения, които са неприложими към отговорностите му ". Кутев показа, че харесва упоритостта на Гешев да направи нещо, което през годините хората са желали да видят през прехода - някой да отиде и да раздаде правораздаване.

Във връзка с предстоящото в околните седмици решение на Конституционния съд за имунитета на президента, Антон Кутев съобщи, че всеки човек във властта би могъл да бъде разследван, стига това да дава отговор на законите и на Конституцията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР