Изминаващата 2023 г. определено може да се нарече годината на

...
Изминаващата 2023 г. определено може да се нарече годината на
Коментари Харесай

2023: Годината на големите фалити

Изминаващата 2023 година несъмнено може да се назова годината на непредвидените банкрути. През второто тримесечие те доближиха най-високо равнище от 2015 година насам. Засегнати бяха компании в разнообразни сфери – от търговията на дребно, бижута, пекарни, книги, фармацевтични артикули до огромни играчи в браншове като криптовалути, банки и други

Въпреки че някои от най-големите банкрути се случиха в Съединени американски щати, като Silicon Valley Bank и FTX, в Европа също имаше много компании, които затвориха порти, обобщава в бизнес равносметка за годината Euronews.

Сред тях е веригата за търговия на дребно с хардуер Wilko, което може би е една от по-известните. Още през януари компанията взе назаем £40 милиона от Hilco Capital, компания за преструктуриране. През февруари Wilko разгласи, че редуцира 400 работни места и в един миг разкри, че влиза в процедура по неплатежоспособност през август.

Дълговете на Wilko възлизат на към 625 млн. паунда и даже многомилионното положение на семейство Уилкинсън не може да послужи като избавителен пояс.

Белгийската верига от пекарни-закусвални Le Pain Quotidien също разгласи неплатежоспособност на подразделението си в Обединеното кралство през юли 2023 година Оттогава насам веригата е затворила съвсем всички свои клонове във Англия, като се изключи обособени такива, като този на гара Сейнт Панкрас.

Веригата за писалищен материали Paperchase също се срина през февруари след няколко тежки години, дължащи се на бърза промяна на собствеността.

Марката беше поета от Tesco, която към момента продължава да предлага огромна част от стоките ѝ, само че въпреки всичко огромен брой от магазините на Paperchase трябваше да бъдат затворени. Paperchase е жертва на класическо свръхразрастване, като в пика си има към 160 магазина. Освен това се сблъсква с все по-ожесточена конкуренция от други играчи на пазара на писалищен материали, като Flying Tiger, Smiggle, Card Factory и the Works, както и на търговци на дребно, като John Lewis.

През април 2023 година затвори порти и онлайн порталът за книги Book Depository, който има най-голямата сбирка от британски книги втора ръка в света. Това стана след съществени промени от страна на компанията майка Amazon, свързани с понижаване на разноските на отдела за книги.

Amazon разгласи съкращаването на общо към 27 000 работни места в цялата компания, разпределени сред януари и март 2023 година Те засегнаха изключително мощно отделите за книги и устройства.

Веригата супермаркети за замразени храни Iceland също затвори своя филиал в Ирландия през юни. Това се случи, откакто операторът на ирландския клон, Metron Stores, подаде молба за оповестяване в неплатежоспособност с дълг от към 36 млн. евро. Компанията понесе остри рецензии за метода, по който се е справила със затварянето на предприятията в Ирландия, като в някои случаи не е уведомила чиновниците си за съкращенията.

Стигна се до такава степен, че служащи се явиха на работа и откриха магазините затворени без никаква информация за случилото се.

През септември марката за етична мода People Tree разгласи, че ще ликвидира своя клон в Обединеното кралство, откакто задълженията ѝ набъбнаха до почти 8.3 млн. паунда. Компанията дължеше стотици хиляди лири на вложители като Oikocredit и Shared interest, както и на съществени снабдители в Индия.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР