Изминаващата 2017-а не се оказа особено успешна за българския спорт,

...
Изминаващата 2017-а не се оказа особено успешна за българския спорт,
Коментари Харесай

Върховете на българския спорт през 2017-а

Изминаващата 2017-а не се оказа изключително сполучлива за българския спорт, макар че избрани състезатели и тимове афишираха сериозен капацитет. В олимпийските дисциплини страната ни остана без международен първенец, а единственото отличие от състезание на планетата заслужи таекуондистът Владимир Далаклиев – бронз в Република Корея. Неговият треньор Пламен Трънски го изведе до медала в категория до 68 кг в конкуренцията на съвсем 100 състезатели!

Подмладяването в родния спорт очевидно върви с цялостна мощ на старта на новия олимпийски цикъл. Спортовете с обичаи – битка и бокс имаха мощни европейски шампионати, само че силите им не стигнаха за оценки на международната сцена. В битката отличен дебют за България направи натурализираният египтятин Тарек Абдеслам, който си потегли с купа в категория до 75 кг на класическия жанр. Със злато ликува и Биляна Дудова (55 кг) при дамите. А в сбирката си националите имат още 4 медала – три сребърни и бронз.

В бокса Даниел Асенов-Тайсъна записа мощен сезон, като за първи път ликува с европейско злато при мъжете, подвигна и купа „ Странджа “ за най-хубав играч на шампионата.

Щангистите ни също не съумяха да вземат орден от планетарен шампионат. Но фактът, че вземат участие към този момент е триумф, след драмите към отнетия им лиценз и обстоятелството, че не са измежду 10-те страни със спрени за година права поради приложимост на допинг. Отличие за родната щанга имаше на европейското – Васил Господинов (105 кг) съумя да вземе сребро.

От олимпийските спортове само художествената гимнастика съумя да удържи на високите упования. Но работата с новите девойки стартира действително още преди олимпиадата Рио 2016. Ансамбълът, воден от Весела Димитрова, завоюва сребро в многобоя на международното в Пезаро и си потегли с бронз на топка и въжета. Невяна Владинова пък стигна до първия си орден от мондиала – бронз на топка. А в подножието на оценките остана другата ни елитна гимнастичка – Катрин Тасева.

Надеждата да имаме тенисист в Топ 3 на света до неотдавна ни се струваше безспорен мираж. Но Григор Димитров я направи действителност, записвайки най-успешния си сезон. Родната звезда завоюва 4 трофеи и триумфирана заключителния шампионат на АТП в Лондон, което го изстреля на трето място в международната класация. Българинът се подрежда незабавно след титаните в аристократичния спорт – Рафаел Надал и Рождър Федерер.

В леката атлетика започнаха обещаващо сезона. Дебютантът от олимпийските игри Рио 2016 Тихомир Иванов преодоля котата от 230 см в скока на височина, което му донесе и успеха на европейското отборно състезание. А при първото си присъединяване на Диамантената лига плевенчанинът се подреди на влиятелното 4-то място. Травма в крайници обаче му попречи да сътвори чудото на международното в Лондон, само че пък там той стигна финала с персонален връх от 231 см. Опитната Ивет Лалова стана първа на 100 м на европейското клубно състезание, а на мондиала не й стигнаха 11 стотни, с цел да бяга във финала на 200 м. Олимпийската вицешампионка Мирела Демирева изпраща слаб сезон, в който дълго лекуваше контузия. Тя не съумя да се класира за международното, само че получи покана от ИААФ да взе участие в скока на височина. И оправда доверието – стигна край, като приключи седма.

Мегазвездата Майкъл Фелпс (САЩ) пък възпламени нашето момче Антъни Иванов по плуването. И към този момент 18-годишен търновецът жъне своите триумфи. На мондиала за мъже геният проби до край на 200 м бътерфлай, където приключи осми. А с това прекъсна 10-годишната пауза без наш играч в осмицата на планетата. После Антъни завоюва и бронз на същата дисциплинираност на международното при юношите в Съединени американски щати, което е първо отличие за „ синия “ ни спорт от сходен конгрес.

В гребането, спортът с последната ни олимпийска шампионка от Пекин 2008 –  Румяна Нейкова, също има проблясъци. Борис Йотов победи с европейската купа на скиф при младежите до 23 година А триумфът пристигна при дебютното му континентално състезание за България, откакто 7 сезона се състезаваше за Азербайджан.

Мъжкият ни волейболен отбор не съумя да ни зарадва с орден от огромно състезание, само че остана в огромната игра. На международната лига, и на европейското тимът на народа приключи шести. Бумът направиха девойките до 23 години, водени от Антонина Зетова, които сграбчиха бронз на международното в Словения.

В навечерието на зимните олимпийските игри Радослав Янков ликува с дребния бистър глобус в паралелния великански слалом в сноуборда. Талантът от Чепеларе зарадва родната аудитория с победа на международната купа в Банско, а в края на януари курортът ще посрещне още веднъж елита в „ белия “ спорт.  Надпреварата ще бъде и генерална подготовка за зимните игри Пьонгчан 2018.

Тогава ще започва и най-хубавата ни сноубордистка Александра Жекова, която е на прага на четвъртата си олимпиада. На предходните игри тя остана на крачка от медала – пета.

За „ бялата “ олимпиада през февруари България ще бъде показана с цялостен тим в биатлона при мъжете и дамите. Националите ни записаха мощен сезон. Владимир Илиев победи с европейска купа, а Красимир Анев завоюва сребро и бронз в шампионата. А в отборното нашите станаха трети след Русия и Украйна.

Извън спортните арени алпинистът Боян Петров записа персонален връх, като покори 10-ия си осемхилядник. А единствено за този сезон това е втори сходен връх в сбирката му.

При параолимпийците 2017-а е годината на Ружди Ружди. Той ликува със международна купа в тласкането на гюле и то с планетарен връх – 12,47 м.

За разлика от предходни години, този път „ Цар Футбол “ зарадва феновете с по-добри игри на националния тим. „ Трикольорите “ се бориха за класиране на огромно състезание до края на квалификациите, тъй че и дребните неща са мотиви за наслада. Победите над Холандия и изключително Швеция (първа от 50 години) в международните квалификации дадоха на родния футбол самочувствието, че не е толкоз надалеч най-малко от междинното ниво в Европа. А на родната сцена пловдивският „ Ботев “ нащърби малко хегемонията на „ Лудогорец “ като го победи във финала за Купата на България. Все отново, „ орлите “ остават единственият тим, който реализира значими резултати отвън родната футболна реалност.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР