Изминалият местен вот стана по-скъп с нови 3 млн. лева

...
Изминалият местен вот стана по-скъп с нови 3 млн. лева
Коментари Харесай

Сметката за местните избори стана драстична

Изминалият локален избор стана по-скъп с нови 3 млн. лв. и към този момент коства 74 млн. лв., откакто през 2015 година беше с цели 25 млн. лв. по-евтино.
При последното постоянно съвещание на държавното управление бяха отделени още 3,1 млн. лв. поради изборите. Но защо тъкмо - не става доста ясно от формалното известие. Опитите на в. " Сега " да обясни въпроса бяха мощно затруднени от прекачване на топката сред три институции - Министерския съвет, Министерството на финансите и Централната изборна комисия (ЦИК). В последна сметка се разбра, че милионите са за в допълнение отпечатани бюлетини.
От МФ бяха безапелационни - план-сметката е правена по прогноза на ЦИК за броя на бюлетините, само че " действителните потребности от обезпечаване на хартиени бюлетини, декларирани от районните изборни, постановиха отпечатването на по-голям брой бюлетини по отношение на прогнозния ". В писмен отговор на МФ до " Сега " се показва: " Въз основа на действителните данни за броя отпечатани хартиени бюлетини за локалните избори и по искане на ЦИК държавното управление отпусна в допълнение 3.1 млн. лв. за заплащането на хартиените бюлетини ".
Говорителят на ЦИК Александър Андреев обаче отхвърля комисията да е надхвърлила бюджета си. " Аз персонално смятам, че парите не са спомагателни или може би погрешно е написано. Това са средствата, според контракта с печатницата на Българска народна банка за заплащането на бюлетините, с които гласувахме на първи и втори тур ", разяснява Андреев. " Обърнете се към Министерския съвет дали е плюс, или е минус и дали въобще е нещо друго ", отговори Андреев на въпроса дали трите милиона са отвън 10-те млн. лева, които бяха планувани за ЦИК в план-сметката за изборите.
Разминаването сред предварителните упования за нужния тираж и " действителните потребности " от бюлетини е фрапантно - целият бюджет на ЦИК за изборите през октомври бе 10 млн. лв., а доплащането, утвърдено след това, е 3.1 млн. лв.. Това на процедура значи оскъпяване с цели 30%.
От изборната комисия се оправдаха с балотажите, които не можело да се предвиждат т.е. няма по какъв начин да се каже къде тъкмо ще има балотажи и надлежно потребност от бюлетини.
Срокът за показване на доклад за изборните разноски е 17 декември. Ако има неусвоени средства, те би трябвало да бъдат възобновени в бюджета, уточни Министерството на финансите.
Междувременно президентът Румен Радев свика заседание за провелите се локални избори. В понеделник той събира представители на институциите, ангажирани в подготовката и организирането на вота, както и самостоятелни анализатори и специалисти, с цел да обсъдят проблемите и вероятните ограничения за отстраняването им.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР