Изминалите няколко дни са наситени с новини, свързани с руските

...
Изминалите няколко дни са наситени с новини, свързани с руските
Коментари Харесай

Евгений Кънев по Дарик: “Лукойл” имаше стабилен политически чадър, а сега казусът с него е предизборна компания

Изминалите няколко дни са наситени с вести, свързани с съветските ползи у нас, като сега във фокус е рафинерията в “Лукойл ”, която употребява дерогация за импорт на съветски нефт до 2024 година Миналата седмица ГЕРБ и Движение за права и свободи изненадващо предложиха анулация на тази дерогация в 7-дневен период, а в понеделник се отметнаха от предлагането си, в случай че “Нефтохим ” платят 500 млн. налози, които дължат на страната ни.

Освен тези 500 млн. " Лукойл " ще заплати и още 1 милиарда забавени остарели заплащания към държавния бюджет със задна дата от януари. Този 1 милиарда лв. е от насъбраните до момента месечни вноски, които “Лукойл “ би трябвало да внася във Фонда за енергийна сигурност за компенсиране на потребителите. Тя се дефинира от разликата сред цената на недопечен нефт вид Брент и внасяния от рафинерията " Уралс ". Тя бе въведена през февруари 2023 година, само че се оказа, че не е приключена известието на закона пред Европейската комисия.

Финансистът Евгений Кънев изясни по Дарик, че от днешна позиция става все по-ясно, че “става въпрос за предизборна акция. Няма по какъв начин една компания от през днешния ден за на следващия ден да извади 1,5 милиарда, и да ги внесе в бюджета в границите на седмица. Това беше нещо като добра реклама да помогнем на потребителите и да накажем неприятната съветска компания ”.

Той акцентира, че ГЕРБ и Движение за права и свободи доста упорстват да се приключи дерогацията, с цел да не печели “Лукойл ”, без да се дава информация дали неочакваното спиране няма да нарани повече нашите ползи. “Или тези хора нямат представ защо става дума, то тези хора поддържат монопола на “Лукойл ” години наред, или седмица преди изборите желаят да поддържат имиджа, че кабинетът е против съветските ползи ”, разяснява финансистът.

“Лукойл ” през годините имаше постоянен политически чадър в България и печелеше, без да заплаща налози или плащаше доста малко налози. Покрай войната обаче това остава мъчно да не се забележи, добави Кънев.

По думите му правист би трябвало да каже може ли в действителност българското държавно управление може да анулира европейско предписание, а точно - дерогацията. “Това също е един фойерверк избирателен - изплашен, “Лукойл ” внезапно да внесе за предходни интервали налога. Няма по какъв начин да ги извади тези суми, в случай че не ги е подготвила авансово ”, добави специалистът.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР