Изминалите десет години след второто място в конкурса Кралица Елизабет

...
Изминалите десет години след второто място в конкурса Кралица Елизабет
Коментари Харесай

Пламена Мангова: Когато човек има знания, трябва да ги предава

Изминалите 10 години след второто място в състезанието " Кралица Елизабет " (2007 г.) бяха доста значими в моя професионален живот, споделя пианистката Пламена Мангова . Тя е безапелационна, че това е време, в което кариерата й се развива извънредно интензивно. Работата й я среща с огромни диригенти, само че по думите й доста по-ценно е, че те са изключителни музиканти, като сър Колин Дейвис, сър Андрю Дейвис, Валтер Велер, Жан-Бернар Помие и доста други. От българските диригенти Пламена Мангова отбелязва имената на маестро Емил Табаков, Георги Димитров, Найден Тодоров, Станислав Ушев. Щастлива е, че и в чужбина, и в България е имала шанс с фантастични музиканти. Убедена е обаче, че триумфът не е съдбоносен, а би трябвало да работиш съществено, да вникваш в детайлите и най-много да имаш сцена - професионална, на която да се изявиш.

Ангажиментите през тези 10 години водят Пламена на разнообразни места по света. " Свирила съм в най-престижните зали на съвсем цяла Европа ", споделя пианистката и добавя: " Извън Европа съм била и в Южна Африка, и в Израел, в Русия, в Нова Зеландия, в Япония и Корея. Засега не съм била в Канада и Австралия ". Желанието, което има е, когато пътува за концерти да има време да прегледа и културните забележителности на съответните места - нещо, което към този момент не постоянно е допустимо.  

Като млад професор тя прави майсторски класове. Последният е в Сантандер (Испания) през месец юли тази година. Категорична е, че е морално обвързване, когато човек има познания да ги предава, да има последователност.

Амбицията й е да научи колкото може повече репертоар, въпреки по думите й репертоарът на пианистите да е необхватен като океан. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР