Изминалата зима е най-топлата в България за последните 135 години

...
Изминалата зима е най-топлата в България за последните 135 години
Коментари Харесай

Измина най-топлата зима в България от 135 години

" Изминалата зима е най-топлата в България за последните 135 години - откогато у нас се вършат метеорологични проучвания, и втората най-топла зима в Европа за последните 44 години. " Това съобщи климатологът гл. ас. доктор Симеон Матев от Геолого-географския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Той направи онлайн презентация " Защо зимите не са това, което бяха? ".
До момента 2007г. се е считала за най-топлата зима в България, само че 2023 година се оказала по топла, сподели Матев. По-думите му " виновност " и за двете най-топли зими има месец януари, който по принцип би трябвало да е най студеният за сезона. Той разяснява, че 1963 година е може би най-студената зима за последните стотина години със надлежно най-дебела снежна завивка. В последно време най-студените зими са 1985 година, 2012 година и 2017 година
За последните 30 години междинната зимна температура в нашата страна се покачва със усилващо се движение. Дори има деца на 7-8-годишна възраст в Южна България, които не знаят какво е сняг, разяснява климатологът.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР