Изминалата нощ валежите обхванаха страната - в Северна и Западна

...
Изминалата нощ валежите обхванаха страната - в Северна и Западна
Коментари Харесай

Студ и сняг в цяла България, заледени пътища

Изминалата нощ преваляванията обгърнаха страната - в Северна и Западна България ще превалява сняг, а в Горнотракийската равнина и по Черноморието - дъжд. С увеличаване напразно в западната половина от страната от северозапад, а в източната - от североизток ще нахлува леден въздух. През нощта против понеделник, с прекосяването на средиземноморски циклон през Гърция и Егейско море към Черно море, преваляванията ще се усилят, съвсем на всички места дъждът ще премине в сняг, и ситуацията ще се усложни още повече. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

По-значителни ще бъдат снеговалежите в Западна България. Ще се образува снежна завивка. Ще духа до сдържан, в източните региони и краткотрайно мощен североизточен вятър. Минималните температури ще бъдат сред минус 4° и 1°, а оптималните – сред минус 2 и 3 градуса. Атмосферното налягане е по-ниско от междинното за месеца - краткотрайно ще се увеличи.

Над Черноморието през днешния ден ще е облачно с превалявания, като последователно съвсем на всички места дъждът ще премине в сняг. Ще духа сдържан и краткотрайно мощен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха сред минус 1° и 3°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала с наклонност на увеличаване.

Над планините ще е облачно със снеговалежи. Ще духа мощен вятър - в ниските елементи последователно ще се ориентира от изток-югозиток, а по билата ще е от югозапад. Ще има снежни виелици и по проходите ще се образуват навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към минус 7 градуса, а на 2000 метра – към минус 10 градуса.

През първата половина от идната седмица ще бъде прохладно и студено и преваляванията от сняг ще продължат. В понеделник преваляванията ще са умерени, в Западна и Централна България, както и в югоизточните региони - краткотрайно и мощни. В Северна България и по високите котловинни полета ще се натрупа снежна завивка, по-съществена в северозападните региони. По високопланинските проходи и в Североизточна България ще има условия за виелици и навявания. Във вторник преваляванията сензитивно ще отслабнат, в множеството региони и ще спрат, само че вечерта в Родопите още веднъж ще завали. В сряда ще превалява основно в югоизточната половина от страната.

АПИ: Шофьорите да карат деликатно!

Шофьорите, на които им следва пътешестване, е належащо да потеглят на път с коли готови за зимни условия, да карат със съобразена скорост и нараснало внимание, спазвайки напътствията на " Пътна полиция ", напомня АПИ поради прогнозата за неприятно време през днешния ден и през последваща седмица.

Блокирането на придвижването от коли, които не са с подобаващи гуми, затруднява работата на снегопочистващата техника и попречва пътуването на всички останали водачи, означават от организацията.

Областните пътни ръководства и снегопочистващите компании работят на 24-часов режим и подхващат всички нужни дейности за обезпечаване проходимостта на републиканската мрежа при зимни условия. В подготвеност за
поддържане на пътищата са към 3000 машини, твърдят от АПИ.

Всички жители и транспортни компании могат да получават информация за настоящата пътна конюнктура от безплатното мобилно приложение LIMA, lima.api.bg, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и когато и да е от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Вчера Министерството на външните работи също предизвести да се внимава при пътешестване на Балканите до нормализиране на метеорологичната конюнктура. Министерство на външните работи поучава всички български жители, които имат желание да пътуват до или през териториите на Хърватия, Словения, Македония, Румъния, Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия през идващите няколко дни, да отсрочат своите проекти, в случай че е допустимо, поради усложнената зимна конюнктура и предстоящото утежняване на изискванията, изразяващо се в минусови температури, мощни ветрове и значителни снеговалежи в изброените страни също като в България.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР