Изминалата година беше изпълнена със забележителни събития. Украинската криза последва

...
Изминалата година беше изпълнена със забележителни събития. Украинската криза последва
Коментари Харесай

Най-важните икономически последици от украинската криза за света

Изминалата година беше изпълнена със забележителни събития. Украинската рецесия последва пандемията и имаше още по-негативно влияние върху стопанската система. Но могат да се откроят три последствия, най-опустошителни за света през 2022 година
Растяща инфлация

Както в доста развити страни, инфлацията се трансформира в главен стопански проблем и в разрастващите се страни.

Докато през предходните години развитите страни се стремяха към 1-2% инфлация, с цел да поддържат икономическата си динамичност, в този момент в доста европейски страни инфлацията от към 10% се трансформира във значим проблем, който оказва мощно въздействие върху покупателната дарба.

С повишаването на инфлацията централните банки започнаха да създават нужните ограничения. Преживяваме интервал, в който високата инфлация е съчетана с високи лихвени проценти. Въпреки че тази обстановка е ориентирана към преодоляване на инфлацията в доста страни, се следи закъснение на икономическия напредък и застоялост, което има негативно влияние върху заетостта и виталния стандарт.

Енергийна рецесия

Друг въпрос, който се трансформира в един от най-належащите през 2022 година, е сигурността на енергийните доставки. Очаква се този проблем да продължи да оказва въздействие върху стопанската система и през 2023 година

В този подтекст сигурността на енергийните доставки явно е главен въпрос, който се нуждае от особено внимание в доста подвластни от вноса на сила страни, изключително в европейските страни.

В Европа стъпките за понижаване на зависимостта от задгранични енергийни източници, изключително от Русия, и за диверсифициране на енергийните доставки изведоха на напред във времето различните енергийни източници и стартира нов интервал на увеличение на каузи на възобновимата сила в общото ползване на сила.

В този нов интервал е потребно да се планува по какъв начин може да се промени настоящето енергийно уравнение, а с навлизането на нови участници и страни в уравнението, енергийният микс може да се промени изцяло.

Икономически спад

Икономическата рецесия, почнала с COVID-19, както и повишението на лихвените проценти, доведоха до закъснение на икономическия напредък. Поради възходящата потребност от обществено подкрепяне в изискванията на стопански спад и намаляването на виталния стандарт заради възходящата инфлация, една от най-важните области на икономическата политика ще бъде повишението на икономическата интензивност.

Затова упованията за 2023 година са огромни - с цел да се преодолее икономическият спад, да се форсира икономическият напредък, да се увеличи виталният стандарт и да се компенсират всички стопански и обществени загуби, настъпили през 2022 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР