„Изминалата година беше белязана от две ключови за страната ни

...
„Изминалата година беше белязана от две ключови за страната ни
Коментари Харесай

Ананиев: Присъединяването ни към Банковия съюз повиши доверието на инвеститорите

„ Изминалата година беше белязана от две основни за страната ни събития с противоположно въздействие върху бизнес средата и изискванията за вложения у нас - присъединението ни към Банковия съюз и към Валутния механизъм 2 и пандемията от COVID-19”.
Това съобщи министърът на финансите Кирил Ананиев при представянето на отчета на Европейската капиталова банка (ЕИБ) по отношение на вложенията и капиталовото финансиране в България, което се организира онлайн, оповестиха от Министерство на финансите.

„ Самият факт на присъединението ни към Банковия съюз и Валутния механизъм 2 увеличи спомагателни доверието на вложителите към страната ни. То е резултат от сполучливото осъществяване на авансово поетите и спазването на последващите задължения за задълбочаване на интеграцията ни с Европейски Съюз и даде мощен подтик за сериозната промяна на стопанската система ни, затвърди устойчивостта и жизнеността на банковата ни система и небанковите финансови институции “, добави той.

По думите му пандемията сервира провокации на всички страни по света и оказа голямо въздействие върху българската, европейската и международната стопанска система. „ В България бяха въведени редица финансови и бюджетни облекчения и ограничения и беше заделен запас в размер на към 3 % от Брутният вътрешен продукт в поддръжка на заетостта, бизнеса, жителите, вложенията и за ограничение на следствията от рецесията “, уточни той.

Финансовият министър добави, че като идващ стадий от поддръжката за бизнеса държавното управление насочва напъните си върху възобновяване на стопанската система за ускорено връщане към равнищата на развиване от 2019 година

Инвестициите имат основна роля за това и идентифицирането на пречките пред тях е съществена стъпка за обмисляне и предприемане на ефикасни целенасочени политики в тази тенденция “.

Форумът беше предшестван от годишната конференция на Банката, на която вицепрезидентът Лиляна Павлова показа резултатите от активността на Европейска инвестиционна банка в България, както и стратегическата ѝ вероятност през идната година.

В конференцията взе участие и заместник-министърът на финансите и член на Съвета на шефовете на Банката Маринела Петрова, която високо оцени дейната роля на финансовата институция в реализирането на стратегическите цели и цели на Европейска комисия и на страните членки, свързани с климата, както и експертизата и готовността ѝ да способства за сполучливия преход на страната ни към въглеродна индиферентност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР