Изминалата 2021 беше необикновена година. Въпреки постоянните мутации на коронавируса

...
Изминалата 2021 беше необикновена година. Въпреки постоянните мутации на коронавируса
Коментари Харесай

Какво да очакваме от борсите през 2022 г.

Изминалата 2021 беше невероятна година. Въпреки непрекъснатите разновидности на ковид американските борсови показатели съумяха да доближат нови върхове. За последната година бенчмаркът S&P 500 се е покачил с 26.9% (28.7% с дивидентите), само че растежът не беше единствено при акциите. Поскъпнаха и някои съществени енергийни първични материали, най-много газта и петролът - съвсем двойно. Ръстът в енергийните първични материали отключи и най-високата инфлация, която светът е срещал от десетилетия.

Въпреки тези развития лихвите в най-големите стопански системи останаха на най-ниските си равнища в исторически проект, до момента в който държавните управления удължаваха ограниченията за изкупуване на облигации, с цел да подтикват възобновяване на стопанските системи си. Въпреки че пандемията евентуално ще продължи да бъде главен фактор и през 2022 година, вероятностите за макроикономическата политика евентуално ще бъдат по-важни.
Прогнозите на финансовите институции за S&P 500 през 2022 година Автор: Капитал Източник: Капитал
" Нашите вероятности за световните пазари ще бъдат завършени от това по кое време и по какъв начин ще се отдръпват поддръжката и тласъците, подхванати за битка с пандемията ", разясняват анализатори от Vanguard. " Премахването на поддръжката за стопанските системи съставлява ново предизвикателство за политиците и източник на риск за финансовите пазари ", прибавят икономистите на капиталовия управител в отчет за 2022 година
Великата нова зора
" 2022 година може да се окаже основна година за стопанската система, пазарите и вложителите ", счита Крис Хизи, основен капиталов шеф на Merrill и Bank of America. Въпреки че международните финансови пазари не престават да се борят с въздействието на пандемията, Хизи има вяра, че са налице основни сили, които да подтикват ново равнище на напредък. Поглеждайки напред, капиталовият шеф на BofA вижда това, което той назовава " велика нова зора " (great new dawn) характеризираща се с придвижване на нововъведенията, растящи финансови разноски и структурни промени, които ще послужат като катализатор за идващия бизнес цикъл.
Реклама
" Инвеститорите, които дружно разполагат с парични запаси от 4.6 трлн. $ във фондове на паричния пазар, са в добра позиция да се възползват от стопански напредък над средностатистическия (в исторически план) и от фондов пазар, който може да продължи възхода си, подкрепят от мощните корпоративни облаги ", прибавя в писмо до вложителите Хизи. Като евентуални опасности за идната година водачът на Merrill Lynch показва последния вид на ковид - омикрон, по-висока инфлация, капацитет за фрапантно повишение на лихвените проценти и опасения по отношение на обстановката в Китай.
Въпрос на инфлация
Инфлацията беше в центъра на вниманието през предходната година и ще продължи да бъде движеща мощ на пазарите през 2022 година Поне по този начин счита Джейкъб Манукиан, началник на отдел капиталови тактики в JP Morgan. Манукиан дефинира три капиталови тематики, които съгласно него ще бъдат водещи през идната година: вложенията в парцели, вложенията в циклични компании и кредитирането на фона на ниските лихви.

" 80% от активите, които оценяваме като част от нашите дълготрайни догатки на финансовия пазар, имат по-висока предстояща възвращаемост от инфлацията ", споделя Манукиан. " Най-лесният метод да отбраните покупателната дарба е да инвестирате непотребните пари в портфейл, който дава отговор на вашите цели и времеви небосвод. В актуалната среда вземането на заеми също може да бъде рационално. " Лихвените проценти към момента са ниски, изключително по отношение на инфлацията, само че упованията са Фед да реагира на по-високата инфлация посредством повишение на лихвите тази година, което може да направи разноските по заемите по-високи.
Крадецът на пари се завръща
Някои икономисти считат, че съществуването на ликвидност в капиталовия портфейл под формата на кеш може да има своите добродетели. Според публикация на The Economist от края на предходната година множеството капиталови тактики са подвластни от лихвените проценти и внезапното им повишение може да докара до нежелателен риск. " Един елементарен метод за намаляване на този риск е да държите повече пари в брой ", написа Economist.
Реклама
Citigroup, американска капиталова банка, е на друго мнение. " Въпреки че резултатът от негативните действителни лихвени проценти може да наподобява лек, паричните средства ще имат по-голяма тежест върху възвращаемостта на портфейла, в сравнение с в предишното ", написа банката в отчета за идната година. Според Citigroup покупателната дарба на всеки неинвестиран $ през последните 10 години се е свила до 80 цента.

" Въпреки това доста професионални вложители имат 20% (от портфолиото) или повече в кеш, вярвайки, че това е метод за хеджиране, защитна мрежа или буфер, които да бъдат вложени по-късно, в " верния " миг ", написа Джим О`Донъл, основен капиталов шеф и началник на Citi Global Wealth Investments, в годишния отчет на банката. " Парите не са безвредна инвестиция, като се има поради, че инфлацията и налозите могат да унищожат цената им ", счита О`Донъл и приканва вложителите си да поддържат диверсифицирано, световно портфолио.
Скритите опасности
Въпреки положителното показване на пазарите през 2021 година упованията на някои вложители за 2022 година са разнообразни. Индексът S&P 500 се повиши с 27% през 2021 година, откакто усили цената си с над 16% през 2020 година Растящите корпоративни облаги и ниските лихви подхранваха растежа през последните няколко години. Според някои анализатори растежът на облагите ще се забави през идната година, а проектите на Фед за повишение на лихвените проценти може да се окажат проблем.

Когато лихвените проценти са ниски, вложителите са по-склонни да влагат в рискови активи като акции. Когато инфлацията се форсира и централните банки покачат лихвените проценти, цената на бъдещите облаги на фирмите понижава и вложителите стартират да търсят други възможности, където да вършат пари. Много анализатори и вложители в този момент считат, че увеличението на лихвите евентуално ще предотврати по-нататъшното повишаване на пазарите и може да докара до спад.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Енергетика 3 Пазар на труда 1 Компании 2 Свят 3 Инфраструктура 1 Компании 2 Енергетика 3 Компании Реклама
Стратезите на Morgan Stanley считат, че високата възвращаемост на американските активи е завършила, само че виждат стойност в европейските и японските акции през 2022 година Анализаторите на американската банка считат, че показателят S&P 500 може да спадне с 5% през 2022 година, до момента в който други развити пазари могат да завършат годината по-високо. Morgan Stanley предлага да се понижи тежестта на американските акции в капиталовото портфолио, така на други места по света има " по-голям капацитет за наваксване и по-малка волатилност ".

" Устойчивото предимство на американските акции през по-голямата част от последното десетилетие се дължи на трайно разрастващите корпоративни облаги, само че несигурността се усилва към увеличението на разноските, проблемите с доставките, несигурността на политиката и измененията в налозите ", споделя Майк Уилсън, анализатор в Morgan Stanley. За разлика от американските акции фондовите пазари в Европа и Япония са с по-разумни цени и са ориентирани към напредък. " И с помощта на понижения инфлационен напън техните централни банки могат да бъдат извънредно търпеливи ", прибавя Андрю Шийтс, основен пълководец за смесени активи в Morgan Stanley Research.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Инвестиции
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР