Изминаха само двайсетина дни от приключването на местните избори и

...
Изминаха само двайсетина дни от приключването на местните избори и
Коментари Харесай

След намигане от Горанов, кметове искат по-високи местни данъци и такси

Изминаха единствено двайсетина дни от приключването на локалните избори и всяка от водещите политически сили се закичи с венеца на успеха. В това време обаче финансовият министър Владислав Горанов "намигна " на кметовете и им даде нишан да поувеличат локалните налози и такси, в случай че желаят да осъществят инфраструктурните и обществените си планове и да не разчитат на спомагателни прехвърляния от страната, с изключение на на плануваните над 4 милиарда лева в Бюджет 2020.

Ще напомним, че когато стартира разискването на финансовата рамка в Народното събрание, министърът на финансите изрече възмущението си от "ниските имотни налози и данъчни оценки ".

"Наслушах се по време на цялата предизборна акция за кметове на оферти за намаляването на налозите. Моля ви се, това е популистко. Знаете ли какъв брой са приходите от налози от недвижими парцели - малко над 300 млн. лева Уважаеми кметове, по какъв начин желаете с тези пари да вършиме инфраструктура? Моля ви, свършете си вашата работа. Това е концептуален проблем - желаеме съвременна инфраструктура, само че да плащаме по 20 до и 50 лева налог за парцел, който коства 150 000 евро.... Бъдете по-смели в рационалните оферти, не правете нелепости. Общите послания би трябвало да бъдат в посока на здравия разсъдък ", прикани тогава Владислав Горанов.

Преизбраният кмет на Габрово Таня Христова (ГЕРБ) бе първият градоначалник, който след изборите разгласи, че обмисля да увеличи локалните налози: нарастване е планувано за данъка за моторните транспортни средства и парцелите. Данък здания ще скочи с цели 50%, а финансовият резултат за общинската хазна ще се изрази в растеж на приходите с 1.8 млн. лв.. С тези средства градската администрация има намерение да финансира огромни планове.

Пенчо Милков от Българска социалистическа партия регистрира, че община Русе има сериозна дупка от 4.5 млн. лева в бюджета. Той съобщи, че още като е влезнал в кабинета си - там го е очаквало авансово квалифицирано решение за повишаване на налога върху возилата. Причината за потребността от повдигане на локалния налог се изяснява по този начин - повишена ставка на отчисленията към Регионалната ревизия по околната среда и водите /РИОСВ/, изисквани при депониране на боклуци, защото няма построена сепарираща и компостираща апаратура.

В Хасково кметът Станислав Дечев счита да вдигне таксата за битови боклуци, тъй като боклукът на общината излизал все по-скъпо - към 9 милиона лв.. Според него при по този начин направените планове, няма по какъв начин таксата за битови боклуци да остане в същия размер.

Други градове, където общинските управляващи обмислят нарастване на налозите и таксите са Димитровград, Велико Търново, Харманли, Враца и Любимец.

Има ли опция

Преди дни специалистите от Института за пазарна стопанска система за поредна година показаха своя опция на Закона за държавния бюджет.

Алтернативният бюджет на ИПИ залага действителни ограничения за финансова децентрализация, като преотстъпва 1/5 от приходите от подоходното облагане на общините. Това са 876 млн. лева, които биха постъпили в общинските бюджети от облагането на приходите на българските жители. В допълнение към това са направени някои промени в изравнителната дотация и дотацията за финансови разноски, като последните са ориентирани към дребните общини за сметка на огромните регионални центрове. Така общините ще имат повече личен запас, а държавните прехвърляния ще могат да бъдат ориентирани към по-малките и небогати общини и да реализират по-сериозен кохезионен резултат.

През 2020 година страната планува да даде прехвърляния на общините в размер на 4,2 милиарда лева, като от тях 3,7 милиарда лева са за делегирани от страната действия, 200 млн. лева дотация за финансови разноски и 350 млн. лева прехвърляния за локални действия. Данъчните доходи на общините през 2020 година ще бъдат в границите на 1 милиарда лева, т.е. над 4 пъти по-ниски по отношение на общите прехвърляния от страната. Това съответствие предопределя тежката взаимозависимост на общините от прехвърляния и дотации и постоянно води до отсрочване на обществени вложения на локално равнище. Прехвърлянето на 1/5 от приходите от подоходното облагане на общините ще направи локалните управляващи по-самостоятелни и ще им разреши да организират поредна и дълготрайна политика по отношение на потребностите на съответното обитаемо място.

Засега финансовият министър Владислав Горанов не планува сходни ходове. Той даже има контрапредложение - общинските управляващи да вкарат подоходен налог по места.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР