Изминаха почти две години от инцидента с контейнеровоза Ever Given,

...
Изминаха почти две години от инцидента с контейнеровоза Ever Given,
Коментари Харесай

Как ще се трансформира глобалната търговия през 2023 г.?

Изминаха съвсем две години от случая с контейнеровоза Ever Given, който докара до шестдневното затваряне на Суецкия канал. Ситуацията даде основното предизвестие, че световната комерсиална система не е толкоз постоянна, колкото си мислехме. Оттогава рецесията с доставките, провокирана от пандемията, войната в Украйна и задълбочаващият се раздор в комерсиалните връзки сред Съединени американски щати и Китай, затвърди концепцията, че светът се нуждае от по-устойчив търговски модел, написа Bloomberg.

Тъй като въздействието на тези шокове върху веригата на доставки отслабва тази година, идната неустойчивост ще разкрие какъв брой остаряла е комерсиалната система в ера, в която огромните народи се отдръпват от основополагащите правила на глобализацията. Ето пет метода, по които световната търговия ще се трансформира през 2023 година:
Търговската война на Байдън 
Американският президент Джо Байдън ще продължи да изостря и дефинира политиката на своята администрация към Китай по способи, които ще имат широкообхватни последствия за международната стопанска система. Байдън продължи комерсиалната война на своя предходник, когато наложи износни ограничавания на основни промишлени браншове, предложи големи изкривяващи търговията дотации и резервира митата върху китайския експорт на стойност стотици милиарди долари.

Занапред Съединени американски щати евентуално ще следват двупосочна тактика, която включва търговски прогрес посредством субсидиране на американските промишлености, създаващи работни места, и закъснение на Китай посредством налагане на по-силен надзор върху износа и търговски бариери.

Въпреки че тези политики няма да разединят изцяло стопанските системи на Съединени американски щати и Китай в средносрочен проект, те биха могли фундаментално да трансформират връзките по способи, които покачват потребителските цени и понижават световната продуктивност.
Трансатлантическото напрежение
Критичен въпрос за идната година е дали Байдън може да убеди основни стопански системи, изключително Европейски Съюз, да се причислят към тактиката за ограничение на Китай. Европейските съдружници на Съединени американски щати - изключително Германия и Франция - остават скептични във връзка с тактиката на Байдън и са разочаровани от появяването на протекционистични индустриални политики на Съединени американски щати, в това число Закона за понижаване на инфлацията (Inflation Reduction Act).

Разрешаването на тези разлики ще бъде от решаващо значение за дълготрайната стратегическа визия на Съединени американски щати за Азиатско-тихоокеанския район и за стабилността на трансатлантическите търговски връзки на стойност 1.1 трлн. $.
Глобалната война за дотации
Политиците във Вашингтон към този момент не стоят настрани, до момента в който Пекин употребява голямата си държавна хазна, с цел да субсидира основни индустриални браншове на 21-ви век. Администрацията на Байдън мина към най-големите начинания за федерални разноски за подкрепяне на производството в Съединени американски щати от десетилетия след приемането през 2022 година на пакет от 437 милиарда $, ориентиран към климата, и стратегия за субсидиране на полупроводници за 52.7 милиарда $.

Чуждестранните държавни управления обръщат внимание на това. Индустриалната политика на Байдън - която подтиква фирмите да реалокират производството си в Съединени американски щати - подтиква Китай, Европа и други огромни стопански системи да реагират по същия метод. Това може да докара до световна конкуренция за дотации, където печелившите са държавните управления с най-големи благоприятни условия, а губещите са стопанските системи в развиващия се свят, които към този момент страдат от възходящо дългово задължение.
Многостранно съдействие в застой
Тази година ще подложи на сериозен тест Световната комерсиална организация (СТО) и нейната система от правила, която ръководи световната комерсиална система на стойност 32 трлн. $. Администрацията на Байдън твърди, че желае да помогне за съживяването на СТО и да я направи по-адекватна. Но в това време Съединени американски щати безапелационно отхвърлят легитимността на организацията като безпристрастен съдия на комерсиалните политики на страната, да вземем за пример за митата на Тръмп върху стоманата и алуминия.
Завръщане към блоковете
Докато многостранното съдействие се проваля, светът ще продължи да се накланя към нова епоха на обособени, само че взаимосвързани търговски блокове, водени от Съединени американски щати, Европейски Съюз и Китай. Това се дължи частично на визията на администрацията на Байдън за “приятелски бряг “ при  веригите за произвеждане и доставка, който да е надалеч от властническите режими и ориентиран към пазарни стопански системи със споделени полезности.

Тъй като този модел се форсира, той ще усъвършенства достъпа до пазара и ще понижи задграничните търговски бариери за тези вътре в блоковете, като в това време ще усили разноските и неефективността за страните извън. Тенденцията може да понижи световното брутно произвеждане с 5%, оставяйки света като по-бедно и по-непродуктивно място.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинСветовна комерсиална организация международна търговия Съединени американски щати верига на доставки международна стопанска система Джо Байдън ПоследниНай-четениПолитика 60 Как ще се трансформира световната търговия през 2023 година? Компании 40 Apple се причисли към Amazon в клуб, от който никой не желае да е част Компании 108 Мъск е унищожил половината от цената на Twitter Компании 336 Tesla не съумя да оправдае упованията и това потопи акциите ѝ Любопитно 11295 Защо най-малката винарна в света не желае да пиете виното ѝ? Бюджет и финанси 7690 Какво се трансформира в България от 1 януари 2023 година Личности 6228 Дейвид Бекъм гради фешън империя и става още по-богат Пазари 2504 Смели прогнози за биткойн: Срив от 70% или скок с 1400% Всички новини10:32 Компании 60 Apple се причисли към Amazon в клуб, от който никой не желае да е частОще от ПолитикаВиж всичкиГолемият въпрос за Европа: Какво ще направи една слаба Русия?„ Изключително трудн
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР