Изминаха осемнадесет години от терористичните атаки на 11 септември и

...
Изминаха осемнадесет години от терористичните атаки на 11 септември и
Коментари Харесай

18 години след 11 септември: Какво се случва с “Ал Кайда“

Изминаха осемнадесет години от терористичните офанзиви на 11 септември и „ Ал Кайда “ сякаш е износена. Всъщност през днешния ден терористичната организация наподобява удивително друга от групата, която умъртви хиляди американски жители на американска земя. Това се споделя в разбор на Колин П. Кларк и Чарлз Листър за „ Форин полиси “.

Интензивният антитерористичен напън в Афганистан и Пакистан остави след себе си застаряващо и все по-разединено централно управление. Появата на „ Ислямска страна “ като съперник в това време остави „ Ал Кайда “ с етикет, че на моменти се бори в конкуренцията за позицията на водеща измежду джихадистите в света, се споделя в разбора, представен от БГНЕС.

Доколкото водачът на групата Айман ал Зауахири е в неприятно здравословно положение и е изолиран, най-вероятно някъде в Пакистан, и за Хамза бин Ладен, който може би е идващият в йерархията, неотдавна беше обявено, че е бил погубен, най-отдадените членове на „ Ал Кайда “ наподобява схващат, че най-хубавият й късмет да остане настоящ е посредством непрекъснатото си наличие в Сирия. За да се възползва от опциите, които сирийската революция даде на „ Ал Кайда “, през септември 2014 година групата стартира да изнася обилни активи от Афганистан и Пакистан в Ирак и Сирия. Това изместване в центъра на тежестта на групата съставлява огромна смяна и последствията от нея към момента не са изцяло разбрани от чиновниците за битка с тероризма по целия свят. Две бурни десетилетия след най-зрелищната си демонстрация, „ Ал Кайда “ се успокои и още веднъж се концентрира върху офанзивите против Запада.

След гибелта на създателя на групировката Осама бин Ладен през 2011 година и началото на така наречен въстания на Арабската пролет, „ Ал Кайда “ стартира да възприема изменена тактика. Изучаващите тероризма означават, че „ Ал Кайда “ стартира да преследва по-ограничени стратегически цели с акцент върху местни дейности и инкрементализма. Тази стратегическа смяна беше необятно наречена „ следен прагматизъм “ и „ стратегическо самообладание “. Изглежда „ Ал Кайда “ „ безшумно и търпеливо възвръща “ себе си, до момента в който съзнателно оставя „ Ислямска страна “ да носи главната тежест на антитерористичната акция на Запада, написа в материала.

Тази прагматична тактика за локализъм беше най-очевидна в метода, по който групата работи в Сирия. Там група, известна като Фронта Ан Нусра,, най-ефективно ползва метод към джихада, който сподели прочут триумф в Йемен и Мали, само че в последна сметка към момента не е съумя. Чрез канализиране на силата си на локално равнище, забранявайки наказателния кодекс, изграждайки съюзи в целия ислямистки и неислямистки набор и заобикаляйки по-малко рискови съперници за обезпечаване на дейно и некорумпирано ръководство, Фронтът Ан Нусра построи равнище на известност, което никой различен филиал на „ Ал Кайда “ в миналото е доближавал. Накратко, Фронтът Ан Нусра остава изцяло наясно с това по какъв начин неговата марка се възприема от локалните поданици и работи в сходство с това. Това, че той също по този начин се оказа най-мощният боен артист на бойното поле, беше просто спомагателен бонус, разясняват Кларк и Листър.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР