Изминаха два месеца от откриването на увеличено съдържание на органохлорни

...
Изминаха два месеца от откриването на увеличено съдържание на органохлорни
Коментари Харесай

Пазарите отказват руския петрол


Изминаха два месеца от откриването на увеличено наличие на органохлорни съединения в тръбопровода Дружба. Властите на Руската федерация твърдят: петролната рецесия е преодоляна. Но това е надалеч от истината. Москва понесе обилни загуби в имиджа. „ Черното злато “ от Русия се отхвърля даже като се предлага с отстъпка. " Всичко това трансферира търсенето към други снабдители ", предизвестяват специалистите.

Руските компании „ Транснефть " и " Казтрансойл " се съгласиха да компенсират вредите на казахстанските производители за превозването на ексцентричен нефт до пристанище Усть-Луга, оповестиха от пресслужбата на казахстанската компания. Според " Казтрансройл " " Транснефт " „ е предложил компенсационен механизъм, който доста ще опрости изчисленията и заплащанията за ексцентричния нефт ". От компанията не прецизират какъв ще бъде механизма за обезщетения.

Трябва да се означи, че наличието на органохлор в петрола, изнасян от Усть-Луга, който също получава директни първични материали от Казахстан, доста надвишава стандарта, а купувачите отхвърлят да одобряват тези артикули или изискват спомагателни отстъпки за пратките. Според оценки, размерът на нечистия казахстански нефт е 700 хиляди тона.

Руските управляващи се пробват да подсигуряват, че казусът със нечистия нефт е решен. Въпреки това, в случай че се съди по държанието на пазара, това към момента надалеч не е по този начин. Например, чешката петролна фабрика Unipetrol, благосъстоятелност на полската PKN Orlen, спря да приема нефт през тръбопровода Дружба заради замърсяването с органохлор.

Между другото, Чешката осведомителна организация заяви, че в южния клон на тръбопровода Дружба „ е записано нараснало равнище на нечист нефт. От 19 юни до 20 юни изпомпването през тръбопровода в сектора Мозир-Адамово краткотрайно е спряно заради резултатите от точкови проби, които демонстрират повишение на хлорорганични съединения През идната година петролопроводът " Дружба " ще работи не в цялостен потенциал, до момента в който тръбопроводите на " Транснефт " не бъдат изцяло почистени от нечистия с хлориди нефт, което лишава най-малко осем месеца, сподели Андрей Вериго, първи заместник-генерален шеф на ОАО " Гомельтранснефть Дружба ".

В допълнение, към 1 милион тона съветски нечист нефт на стойност от Щатски долар 500 милиона продължава да пътува по света в търсене на купувачи, оповестява Reuters. " Танкерните колета на съветския вид Урал с общ размер над 1 млн. тона не съумяха да намерят купувачи към този момент два месеца ", отбелязва медията.

Купувачите отхвърлят съветски нефт даже при забележителна отстъпка. По този метод, отстъпка от Щатски долар 10-15 за барел или Щатски долар 10-15 млн. за танкер, при сегашната пазарна цена на барел от Щатски долар 65, остава незабелязана. Русия разчита на Китай - предлагайки сериозна отстъпка. По-специално, тя трябваше да изпрати над 800 хиляди тона нечист нефт в Поднебесната империя. Този проект се проваля. Според Ройтерс, цитирайки свои източници, китайските митници са предложили на своите рафинерии да не одобряват рускипетрол със наличие на органохлор повече от 10 милионни елементи (ppm), или 0,001%. Съдържанието на органохлор в някои товари, предопределени за Китай, надвишава 200 ppm, съгласно медиите В Европа единствено няколко купувача в последна сметка вземат петрола за пречистване: испанската Repsol, шведската Preem и финландската компания Neste Oil, показва Reuters. Целият размер на признатия нефт е към 600 хиляди тона, само че преработвателите се оплакват, че процесът на пречистване на на този нефт е много дълъг. " Взехме партида за една от нашите рафинерии в Европа преди към месец, тя към момента се обработва и евентуално ще бъде обработана още няколко месеца ", споделя търговец в огромна европейска компания.

Експертите от бранша знаят, че от време на време, с цел да се почисти 1 барел нечист нефт, би трябвало да се вложат до 20 барела чисти първични материали. Грубо казано, с цел да се разреди 600 хиляди тона нечист нефт, европейските преработватели ще би трябвало да употребяват за това до 80 милиона барела чист нефт. В резултат на това, над дузина танкери със нечист съветски нефт в никакъв случай не са доставили пратка на потребителите. В същото време цената на престоя единствено на един танкер за два месеца е повече от 1 милион $ и всеки нов ден може да коства до 25 000 $, пишат медиите.

И като резултат - нефт за 500 милиона $ пътува по света в търсене на купувачи. Един елементарен танкер, който носи подобен товар, коства към 10 милиона $, а тук не са сумите, които засегнатите страни претендират за вреди. Прогнозите за тези суми варират. Оценката на ръководителят на Министерството на енергетиката, Александър Новак за общата вреда от нечистия нефт в региона е 100 млн. $, като същата цифра, само че като загуба единствено на беларуската страна, оповестява президентът на Беларус Александър Лукашенко. Тази сума включва изгубените доходи от прекъсване на износа на петролни артикули.

По-късно Минск оповестява, че единствено цената на разваленото съоръжение в рафинерията е на стойност $30 млн. В резултат, Беларус прави оценка размера на нечистия нефт на 9 млн. барела, което нормално коства към $500 млн. Според специалисти загубите на съветската страна в последна сметка могат да доближат милиони, даже милиарди долари. Александър Пасечник, началник на аналитичния отдел на Националния фонд за енергийна сигурност, съобщи, че за един месец към 4 милиона тона първични материали са били изпомпвани през „ Дружба “. Това е към 2,5 милиарда $.

" И това не включва обезщетенията за развалените уреди, развалените тръби и изгубените суми от преноса ", настояват специалисти.

" Ако стартираме от добре познатата встъпителна информация, се оказва, че до края на годината ще има към 5 милиарда $ изгубени доходи от експорт ", сподели Дмитрий Долгин, основен икономист на ING за Руската федерация и Оперативно-наблюдателно дело. Друг въпрос е отношението към потребителите на съветския нефт.

„ Изпомпването на нечист нефт още веднъж сложи на дневен ред въпроса за качеството на енергийните запаси, изнасяни от Русия “, счита шефът на експертната групировка Veta Дмитрий Жарский, припомняйки, че преди година сходни изказвания към този момент са чувани от вносителите. " Качеството на съветския нефт в изискванията на стеснен достъп до развиване на добива в нови области и съществуването на бариери, свързани със глобите върху привличане на задгранични компании за развиване и рандеман, може в допълнение да падне, което на конкурентния пазар може да докара търсенето да се пренасочи към други снабдители ", предизвестява Жарски.

Ситуацията със замърсяването с нефт в петролопровода " Дружба " не може да не окаже негативно влияние върху износа на съветски нефт, счита Алексей Калачев, анализатор в Инвестиционен холдинг ФИНАМ /най-големият брокер на дребно в Русия/. " Технически към момента има опция до края на годината да се запълнят неосъществените размери. Освен това, някои консуматори, които към този момент са получили нечисто нефт, в този момент са даже заинтригувани да получат нови размери от чистпетрол, с цел да разреждат нечистите в съразмерност от 20 към 1. Но поражда въпросът, по какъв начин да се поправи нуждата от обезпечаване на засилено доставяне с спомагателни количества нефт през оставащите шест месеца със отговорностите на Руската федерация да ограничи добива на нефт по съглашението ОПЕК+,разсъждава той.

Ольга Соловьев, lawtek.ru

Преводът е оповестен в Бюлетин на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР