Изминаха близо 2 седмици от началото на масовите протести в

...
Изминаха близо 2 седмици от началото на масовите протести в
Коментари Харесай

Ирак е новото буре с барут за петролните пазари

Изминаха близо 2 седмици от началото на всеобщите митинги в Южен Ирак. Впоследствие митингите прераснаха в протести, като бяха убити и ранени десетки жители.

Общественото неодобрение против високата безработица, корупцията по високите етажи на властта и намесата на Иран във вътрешните работи на Ирак доведоха до основаването на огромно придвижване, което може да се отрази върху световните петролни пазари.

Новата заплаха се появява месец след нападенията против основен нефтопреработвателен комплекс на Saudi Aramco, написа Елън Уалд в собствен разбор за Bloomberg.

Южен Ирак е дом на огромна част от петролната промишленост на страната, а митингите се придвижиха и в град Басра, където хиляди се включиха в демонстрациите.

Ситуацията там е извънредно променлива, защото градът е виновен за по-голямата част от износа на нефт от Ирак. Към момента силите за сигурност на Багдад отвръщат със смъртоносни дейности против митингите.

Поради преобладаващите антиирански настроения на митингите обстановката може да се утежни, защото милиони иранци се приготвят за годишното поклонение в град Кербала, който се намира в южната част на Ирак.

Петролната промишленост в Ирак вдъхва живот на държавното управление и е значима част от световната верига на доставки. Ето за какво всяко разтърсване би имало по-широк резултат.

Пристанището в Басра е изнасяло 3.5 млн. барела нефт дневно през септември, демонстрират калкулации на TankerTrackers.com. Това съставлява 90% от целия експорт на страната, която е вторият по величина производител на нефт в Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК).

Този експорт генерира 213 млн. $ дневно за Ирак, без които държавното управление надали ще може да действа.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР