Изминаха 7 години от мощното земетресение в Пернишко, от което

...
Изминаха 7 години от мощното земетресение в Пернишко, от което
Коментари Харесай

7 години от мощното земетресение в Пернишко

Изминаха 7 години от мощното земетресение в Пернишко, от което пострадаха хиляди домове, а доста хора останаха без покрив.

На 22 май 2012 година земята се разтресе в 2.58 часа в Пернишкия район. Силата беше 5,8 по скалата на Рихтер, регистрирана от Българска академия на науките. Гръцкият сеизмологичен център регистрира 6,0 по Рихтер, румънският – 6,1 по Рихтер, а турският – в началото го регистрира като трус със мощ 6,4 по скалата на Рихтер. Земният трус бе усетен съвсем в цяла България, усетиха го и в Гърция, в Македония и в Сърбия.

Чу се заплашителен екот, след което земята се разклати в продължение на няколко минути, напомня репортерът на БГНЕС. Последваха вторични земетресения с магнитуд 4,7 и няколко от 4,5 по скалата на Рихтер. А по-слабите вторични трусове продължиха с месеци и бяха стотици. Хората бяха в потрес и суматоха. Тези, които имаха коли, избягаха от Перник в продължение на седмици.

Равносметката – хиляди къщи с пропаднали покриви, счупени прозорци, напукани стени. Единият от котлите на Топлоелектрическа централа “Република ” в Перник се срути на половина, високите комини на заводите бяха напукани. Стената на язовир “Студена ” устоя макар мощното земетресение. Наскоро стартира укрепването и ремонтът на язовирната стена – 5 години след земетресението.

Ден и нощ град Перник подсещаше на следвоенна конюнктура, по улиците рядко можеше да срещнеш някого. Всички бяха уплашени. А пък политиците се изредиха на посещаване в най-пострадалите региони, като обещаваха на хората помощ, с цел да възстановят домовете си. И стартира ходенето по мъките…

В последна сметка бяха отпуснати пари единствено за най-пострадалите, чиито къщи бяха разрушени, а другите хора с напуканите домове и изпопадали комини получиха скромните 325 лв. на домакинство – едвам си поправят някои комини. Над 4000 семейства останаха без помощ и всеки се оправяше както може. Повечето панелни блокове до ден сегашен са с градивни промени.

И по този начин, през днешния ден животът в Пернишко върви по естествения метод, само че все има мемоари за това, че природата е доста по-силна от нас. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР