Изминаха 141 дни, откакто центърът на Юта Джаз Руди Гобер

...
Изминаха 141 дни, откакто центърът на Юта Джаз Руди Гобер
Коментари Харесай

Рестарт!


Изминаха 141 дни, откогато центърът на Юта Джаз Руди Гобер даде позитивен тест за COVID-19, а последвалите събития са пределно ясни на всеки почитател на баскетбола оттатък океана. 141 тъжни дни, в които НБА правеше всичко допустимо, с цел да заобиколи пандемията и да достави наслаждение на феновете на играта с оранжевата топка. 141 дни по-късно играчите на 22 тима от Лигата са събрани в т.нар “балон” в увеселителния комплекс “Дисни Уърлд”, в чиито зали ще се даде формалният рестарт на сезон 2019/20. Тази нощ.

It’s the game you love, like you’ve never seen before with 22 teams, all in one place, ready to make history. It’s a #WholeNewGame

NBA Restart begins July 30th on ABC, ESPN, TNT, and NBA TV!

@IssaRae pic.twitter.com/vbqKzkiRi1
— NBA (@NBA) July 22, 2020
Подновяването на един в действителност нетрадиционен, чудноват и “изолиран” сезон е в ход. Всички 22 тима ще изиграят по още 8 мача от постоянния сезон, а заключителната фаза ще бъде такава, каквато постоянно е била - плейофи. И в двете конференции има огромно количество неясноти, които ще се изяснят след края на постоянния сезон.

Милуоки Бъкс на 99% ще приключи като водач в Източната конференция. “Елените”, водени от настоящия MVP на НБА Янис Адетокумбо, са по-мотивирани от всеки път, с цел да донесат първата купа на отбора от 1971-а. Компания в борбата за трофея “Лари О’Брайън ще им вършат тимове като Торонто Раптърс, Бостън Селтикс, Маями Хийт и Филаделфия Севънти Сиксърс.
Канадските " динозаври ", които са сегашни първенци, демонстрираха феноменално израстване, макар че водачът Кауай Ленърд ги напусна и пое към Ел Ей предишното лято. Селекцията на старши треньора Ник Нърс, който е най-големият любимец за премията “Треньор на годината”, се представяше ослепително преди паузата и заемаше втората позиция с баланс 46-18.
Отборът на Бостън също намира място в Топ 3 на конференцията с актив от 43 триумфа и 21 провали, а Джейсън Тейтъм към този момент си извоюва статут на “суперзвезда”. Крилото на “келтите” играе най-хубавия баскетбол в кариерата си, оставяйки приблизително по 23.6 точки и 7.1 битки на мач, а отборът разполага още с играчи от класата на Кемба Уокър, Гордън Хейуърд и Джейлън Браун, както и с отбранителния звяр Маркъс Смарт.
Тазгодишният отбор на Маями Хийт попада измежду най-симпатичните в цялата Асоциация. Отборът се показва доста над упованията със своето 4-о място в конференцията, а треньорът Ерик Сполстра извлича максимума и сполучливо обезпечава баланс в нападението на “горещите”. Страхотна форма преди паузата демонстрираха младите Бам Адебайо, Кендрик Нън, Дънкан Робинсън и Тайлър Хиро, а с водач като Джими Бътлър отборът от Флорида може да изненада всеки един от останалите топ тимове.
Коренно друга е обстановката при Филаделфия. Сиксърс заемат шестата позиция в класирането с 39-26 и към този момент имат обезпечено място в плейофите, само че неубедителността в изявите на отбора накараха старши треньора Брет Браун да заложи на по-различна стартова петица в последните контролни срещи. Бен Симънс евентуално ще заеме новата си роля в лицето на титулярно тежко крило, а като двойка гардове ще стартират реализаторите Шейк Милтън и Джош Ричардсън.
Индиана също е приветлив отбор, само че за момента не може да се каже прекалено много за него, защото обстановката на главните играчи - Виктор Оладипо и Домантас Сабонис, към момента е неразбираема. Оладипо не е сигурен дали ще играе в заключителната фаза на сезона, а Сабонис претърпя травма, която може и да го извади от игра за месеци напред.
Бруклин има прекомерно дребен късмет да направи нещо съществено в плейофите. Тимът ще би трябвало да се оправя без всичките си съществени звезди - Кевин Дюрант, Кайри Ървинг, Спенсър Динуиди и така нататък “Мрежите” и Орландо са двата тима в Топ 8, които към момента не са си спечелили правото да вземат участие в плейофите, само че тяхната опозиция в лицето на Вашингтон Уизардс е прекомерно немощна. Отборът от столицата изостава на 5.5 победи от осмия Орландо, само че без най-голямата си звезда - Брадли Бийл, няма доста огромни очаквания за класиране в плейофите.
На запад конкуренцията е убийствена. ЛеБрон Джеймс и Лос Анджелис Лейкърс несъмнено са в светлината на прожекторите. Краля, който играе в своя 17-и сезон при най-хубавите, образува отлично партньорство с Антъни Дейвис, а тяхната композиция доставя нужните резултати на наставника Франк Вогъл и компания. “Езерняците” се снабдиха с две нови попълнения - стрелците Джей Ар Смит и Дион Уейтърс, които демонстрираха за позабравената от почитателите класа в подготвителните мачове преди рестарта на сезона.
Преките им съперници от ЛА Клипърс също са спрягани за главен любимец за купата. И има за какво, защото тим с Кауай Ленърд и Пол Джордж няма по какъв начин да не бъде любимец. В допълнение, клубът разполага с две от най-експлозивните запаси в НБА - гардът Лу Уилямс и крилото Монтрез Херъл, които могат умерено да вземат определението “машини за точки”. И двамата няма да вземат присъединяване в конфликта с Лейкърс тази нощ по разнообразни аргументи, само че сигурно ще бъдат на линия за отбора си в плейофите.
Експериментите на Денвър Нъгетс в контролните срещи нямаха край. Старши треньорът Майк Малоун реши тотално да обърне тил на модерния жанр с ниска петица на полето, като вместо това заложи на тъкмо противоположното - колосът Никола Йокич стартира като плеймейкър, а 217-сантиметровият новобранец Бол Бол направи дебюта си като леко крило. Тази забавна смяна въпреки всичко пристигна и от обстоятелството, че главните гардове на Денвър - Джамал Мъри и Уил Бартън, пропуснаха първите две контроли. Другият невисок състезател Гари Харис пък въобще не влезе в игра.
Руди Гобер и Донован Мичъл от тима на Юта Джаз трябваше да преминат през доста трудности, с цел да възстановяват връзките си. Както е известно, френският център бе първият инфектиран с COVID-19 в НБА, а след това съумя по безразсъден метод да болести и американския гард. Техните взаимоотношения ще са от основна значимост за представянето на “джазмените”, само че съгласно изявленията им пред медиите - всичко е наред.
Оклахома е характерен образец за тим изненада. Преди старта на сезона нямаше човек, който с ръка на сърцето да отсече, че Тъндър ще намерят място в плейофите. Е, 64 мача по-късно, това е реалност. “Гръмотевиците” са пети в класирането с баланс 40-24, а 35-годишният деец Крис Пол играе по този начин, като че ли е с 10 години по-млад. Триото топ изпълнители - Шей Гилджъс-Алекзандър, Данило Галинари и Денис Шрьодер, също би трябвало да се отбележат, защото и тримата нижат по над 19.0 точки на мач за солидния отбор на Оклахома.
Интересен е казусът при Хюстън Рокетс. Отборът на потвърдения “run and gun” експерт Майк Д’Антони сега разполага с тъкмо един състезател, който може да оперира на позицията център - Тайсън Чандлър. Д’Антони по всяка възможност ще продължи да разчита на опита си - без високи играчи в стартовата петица, като главното място в подкошието ще бъде заето от 196-сантиметровия деец Пи Джей Тъкър. Големите звезди на отбора Ръсел Уестбрук и Джеймс Хардън откриха нужната химия между тях и другите им стилове на игра си паснаха в последните мачове преди прекъсването на сезона.
Далас Маверикс е тим, който може да изненада огромните любимци в плейофите. Словенският феномен Лука Дончич и латвийският колос Кристапс Порзингис поведоха Мавс към сполучлива акция с 40 победи от 64 мача, а наличието им е евентуална заплаха за всеки един от топ тимовете. Едва във втория си сезон в НБА 21-годишният Дончич към този момент може да се похвали с индикатори, близки до тези на Ръсел Уестбрук от последните няколко години. Плеймейкърът на Мавс се отчиташе със приблизително по 28.7 точки, 9.3 битки и 8.7 асистенции, до момента в който Порзингис оставяше по 19.2 точки и 9.5 битки на сметката си през сезона.
Борбата за последното плейофно място в конференцията ще е безмилостна. Шест са тимовете, които имат действителен късмет да доближат до плейофите с последната квота - Мемфис, Портланд, Ню Орлиънс, Сакраменто, Сан Антонио и Финикс. “Гризлитата” също надвишиха упованията, с помощта на новобранеца Джа Морант, който по всяка възможност ще завоюва наградата за “Новобранец на годината” със своите 17.6 точки и 6.9 асистенции приблизително на мач. Портланд ще може да разчита на завърналите се от травми високи играчи Юсуф Нуркич и Зак Колинс.

The NBA Restart is HERE and 10 teams are battling for a spot in the NBA Playoffs. Who will get in?

Seeding Games begin July 30th on TNT with Jazz at Pelicans at 6:30 PM ET, then Clippers at Lakers at 9:00 PM ET. #WholeNewGame pic.twitter.com/4RUUFFBiVS
— NBA (@NBA) July 29, 2020 Ню Орлиънс има защо да мечтае с съществуването на сензацията Зайън Уилямсън и непрекъснатите изяви на Брандън Инграм, а Сакраменто ще се нуждае от съвършени представяния на Ди’Арън Фокс, Бъди Хийлд и Богдан Богданович, с цел да се пребори за място. При Сан Антонио и Финикс обстановката наподобява много комплицирана. Спърс са без водача си ЛаМаркъс Олдридж до края на сезона, а Сънс са с най-лош баланс от всички тимове и би трябвало да запишат съвършен актив в оставащите си мачове.

Рестартът се дава тази нощ от 1:30 българско време с откриващ дуел сред Ню Орлиънс Пеликанс и Юта Джаз. От 4:00 стартира и шоута на вечерта - дербито на Лос Анджелис сред Лейкърс и Клипърс.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР