Измина цял месец от свикването на Народното събрание, а до

...
Измина цял месец от свикването на Народното събрание, а до
Коментари Харесай

Румен Радев: Връчвам първия мандат за съставяне на правителство на 15 май

Измина цялостен месец от свикването на Народното събрание, а досега то не е произвело никакъв резултат. И за мен е неуместно народни представители да приказват за нови избори без да са изпълнили най-малко част от уговорките към совите гласоподаватели. Партиите отхвърлят да поемат отговорност за ръководството на страната, а наподобява, че в това време желаят да вържат ръцете на служеблното държавно управление, като го оставят без бюджет. Това е безконтролно към хората и към страната.

Това разяснява през днешния ден президентът Румен Радев. 

Затова ще връча първият изследователски мандат на 15 май - понеделник. И доста разгадавам това време да се употребява по най-хубавия метод и от депутатите в Народното събрание, и от партиите, уточни той.

Аз чакам доста повече - освен партиите да порявят отговорност, а и Народното събрание да осъзнае своята голяма роля и всичко това, което би трябвало да извърши - и бюджета, и законите по Планта за възобновяване, уточни той.

Обяснението за това, което не се случва, е, че ползите на страната сега са подчинени на ползите на партиите. Няма логичност, разяснява той.

Няма да разясня разговорите сред висши магистрати, само че час по-скоро би трябвало да се изяснят причинителите на офанзивата против основния прокурор. Но има нещо по-важно и от самия случай. Това  е, че българите чакат прокуратурата най-накрая зда се захванен с действителната битка с корупцията и престъпността. Помните, че служебните държавни управления внесоха голям брой сигнали за обилни престъпления и корупция, само че все още няма никакво напредване по тези сигнали. Това за мен е доста по-тревожно от това посягане против основния прокурор, разяснява той.

Рисковете от нови избори са огромни. Рискуваме бюджета и доста значимите закони да не бъдат признати. Това значи България да загуби постигнатото досега за участието ни в Шенген. Това не са единствено пари, това значи да загубим опция за ускорение на промените, уточни той.

Ако отидем на избори има риск от още по-малка изборна интензивност, а това значи още по-ниска легитимност на Народното събрание, разяснява президентът.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР