Измина седмица от кончината на може би най-великия футболист на

...
Измина седмица от кончината на може би най-великия футболист на
Коментари Харесай

Сторикаст: Боговете не умират!

Измина седмица от кончината на може би най-великия футболист на всички времена. Преди седмица, на 25 ноември, сряда, светът беше разтресен от шокиращата вест, че Диего Марадона е умрял в дома си в Тигре, където се възстановяваше от интервенция на мозъка. Пеле, Марадона, Роналдо, Меси... Гениални мозъци, запалили искрата у всеки един към великата игра - футбола. Твърденията за това кой е най-велик са разнопосочни и ще продължат постоянно.

Дон Диего умря на 60 години и по-малко от месец. Едва ли има човек, живеещ със Цар Футбол, който да е останал неутрален към тъжната вест и да не е усетил някаква липса по един или различен метод. Златното момче е боготворено от едни и недолюбвано от други, само че обожавано от всички, които живеят с футбола. Заклеймяван от доста поради метода си на живот и образеца, който дава на всички с безпаметните си купони, Диего живееше по този начин, както желае, а не както разпоредбите му постановат. И в това също имаше някакъв сексапил. Чар, с който заразяваше и сила, с която Диего зареждаше всички към себе си, на трибуните и пред дребния екран. Някои хора просто го умеят. Сякаш Господ ги е пратил на Земята освен с цел да живеят за себе си и своите близки, а с ясната задача да оставят диря в човечеството. Футболната кариера на Марадона демонстрира единствено дребна част от пъстрия му живот. Четирите минути против Англия обаче я разказват изцяло.

Четири минути, в които Футболният Бог сподели Божията си ръка и сътвори Гола на века. В двата гола против Англия през 1986 година имаше всичко: гениалният състезател и индивидът, който беше подготвен да излъже, с цел да преодолее трудността пред себе си. Всичко обаче му беше простено поради огромната му пристрастеност, с която заразяваше всички. Това беше Диего. Диего Армандо Марадона, който тичаше след топка и единствено в тези моменти беше " свободен ".

Диего е образец за това по какъв начин би трябвало да преследваш задачите си. Разстоянието от бедните аржентински квартали до върха на света наподобява голямо, само че в действителност преодолимо за Марадона поради неговия гений, предпочитание и неотстъпчивост.

Думата " беднотия " е просто ужасяваща. Там, където я има обаче, я има два пъти повече любовта. Това е и повода Дон Диего да се усеща вкъщи си в Аржентина и Неапол. Местата, където става светец. Символът на отминалата футболна романтика си отиде от този свят, само че остава вечно в сърцата ни. Много медии написаха в своите материали, че " Бог е мъртъв " и " Бог е на небето ", само че аз бих се съгласил с изказванието, че " Диего е безконечен " и " Боговете не умират ". Иска ми се да имам вяра в безсмъртността. В миг, в който футболът не е това, което беше и върви към все по-сериозна комерсиализация. В интервал, в който светът минава през компликации и се нуждае от вяра.

Обяснението за безграничната обич на всички към футболния талант Дон Диего е толкоз просто. Като вълшебник със своята магическа пръчка той извърши всичките фантазии на аржентинци и неаполитанци. Сега тъгата им е голяма и разбираема. Ходили ли сте в Неапол? Ако не сте, ви предлагам да го извършите. Град, който ще ви плени. Където и да се обърнете, ще видите закачена фланелка с номер 10 по просторите, както и графити на Дон Диего на съвсем всяка стена. Пицарии също носят името на Марадона а ликът му е на всички места. Сякаш сте измежду хора, които имат един Бог и по всевъзможни способи пробват да засвидетелстват любовта, признателността и вярата си в него.

Както написа италианският публицист и публицист Марио Скончерти, " Марадона беше знак на свободата. Който посредством футбола накара хората да се освободят, който не толерираше разпоредбите, само че ги предаваше на другите. Той беше монотонен, само че същинско слънце на бъдещето. Диего донесе голямо благополучие, като трансформира Неапол в лицето на Италия, направи го съвременен и го сложи в центъра на света. Марадона не е позитивен воин, нито в миналото е желал да бъде. Мисля, че той постоянно се е чувствал като страдалец поради разликата си ".
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР