Измина повече от месец, откакто Русия нахлу в Украйна, а

...
Измина повече от месец, откакто Русия нахлу в Украйна, а
Коментари Харесай

Как зависимостта на ЕС от газа помага на руската военна машина

Измина повече от месец, откогато Русия нахлу в Украйна, а Европейският съюз си напомни най-безумния месец в историята си. Гледайки по какъв начин една война се разпростира на прага на Европейски Съюз, Брюксел вкара редица наказания, каквито блокът не е налагал до момента.

Ако предходните спорове се характеризираха с летаргични дейности, вътрешни дрязги и сепаратизъм, то войната на Русия в Украйна вдъхна на Европейски Съюз нов дух на увереност, желязно единение и нечувана експедитивност, написа в разбор на „ Евронюз”. 27-те страни наказаха съвсем всички вероятни браншове на съветската стопанска система: централната банка, финансовата система, самолетната промишленост, полупроводниците, първокласните артикули, държавните медии - всички те станаха жертва на ответните ограничения на Европейски Съюз.

Ефектът от широкообхватните ограничения към този момент се усеща в Русия: Западните компании всеобщо напущат, инфлацията се е покачила до 12,5 %, задграничните запаси са недостъпни, а над цялата страна е надвиснала вероятността за държавен банкрут. Но Кремъл, без да се тормози от интернационалното наказание, продължава военната си акция, макар че настъплението на терена в по-голямата си част е спряло, а украинските сили се борят да изтласкат нахлуващата войска. За Европейски Съюз застоят дава опция да си поеме мирис и да направи равносметка.

Отдихът идва след несполучливия опит за налагане на ембарго върху съветските петролни артикули - един от най-доходоносните източници на доходи за Москва. Предложеното наказване, към този момент въведено от Съединените щати, се оказа прекомерно непостижимо за някои подвластни от нефта страни от Европейски Съюз, които се притесняваха, че евентуалните разтърсвания от сходен коренен ход неизбежно ще надвишават всички вероятни изгоди от него. След като възбраната за доставка на сила отпадна, най-малко към този момент, реакцията на Европейски Съюз навлиза във фаза на размисъл, с цел да оцени практическия триумф на големия си лист от наказания.

След двудневна среща в Брюксел, в чийто лист с посетители присъстваше не какъв да е, а президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, водачите на Европейски Съюз заобиколиха да вършат ново известие и просто дадоха обещание да " отстранят пропуските " и да се " насочат към действителното и вероятното заобикаляне " на наложените до момента ограничения.

" Не забравяйте, че настоящият сега пакет от наказания е най-строгият, който съм виждал в живота си като политик ", съобщи предходната седмица нидерландският министър председател Марк Рюте. " Ако желаеме да въведем нови наказания, би трябвало да го създадем като реакция на нещо ", сподели люксембургският му сътрудник Ксавие Бетел, определяйки сегашния стадий на войната като " статукво ".

Липсата на вести контрастираше внезапно с язвителните думи на украинския президент Владимир Зеленски, който изброи имената на водачите на Европейски Съюз във виртуално нападателно послание. " Веднъж вечно. Трябва сами да решите с кого сте ", обърна се Зеленски към унгарския министър-председател Виктор Орбан, който се разгласи срещу възбраната на енергоносителите. Дори и апелът на Зеленски да не беше задоволителен, с цел да повлияе на водачите на Европейски Съюз, които са привикнали с пламенните речи на президента. Той въпреки всичко акцентира алтернативата, която занимава блока в този съответен миг от спора: Може ли Европейски Съюз да си разреши да седи и да чака глобите да стартират да работят?

В очакване на петия пакет

По време на спора Брюксел номерираше всеки пакет от наказания, с цел да подчертае тяхното количество и натрупващ се темперамент. Последният пакет, наименуван " четвърти ", откри, наред с други ограничения, възбрана за експорт на първокласни артикули, създадени в Европейски Съюз, на стойност над 300 евро и унищожаване на статута на най-облагодетелствана нация на Русия в границите на Световната комерсиална организация. Европейската комисия удостовери пред „ Евронюз”, че " не се приготвя нищо ново " за петия пакет, само че изпълнителната власт е подготвена да показа на страните членки разновидности според от развиването на войната.

Все отново представителят означи, че въвеждането на повече наказания не зависи от съответно развиване на събитията на място и страните членки би трябвало сами да решат дали желаят да вдигнат равнището на глобите. Използването на биологични и химически оръжия от страна на Русия против украинците би било " тотална смяна на играта ", която би изисквала ексклузивен отговор освен от страна на Европейски Съюз, само че и от страна на НАТО, съобщи представителят.

Засега Европейски Съюз се е съсредоточил върху стягането на съществуващите наказания, прецизиране на тяхното използване и попречване на опцията лица и компании, включени в черния лист, да ги заобиколят. Този метод на изчакване беше приветстван в някои страни като Германия и Нидерландия, които имат дълбоки търговски връзки с Русия и се нуждаят от повече време, с цел да се приспособяват към новото обикновено състояние. Освен това той породи опасения за отмалялост от глобите, която може да даде на Путин краткотрайно пространство за вдишване на въздух.

" От основно значение е тези наказания да бъдат изцяло ефикасни, като се лимитират вероятните заобикаляния. Пропуските би трябвало да бъдат запълнени неотложно ", съобщи за „ Евронюз” Дейвид Макалистър, немски евродепутат, който ръководи комисията по външни работи на Европейския парламент. " В взаимозависимост от дейностите на Кремъл на дневен ред остават спомагателни ограничаващи ограничения ". Натали Лоазо, френски евродепутат от " Обновена Европа ", която е близка сътрудничка на президента Еманюел Макрон, не се съгласи с оценката и съобщи, че " немислимото " равнище на разрушенията и броя на жертвите измежду цивилното население оправдават оказването на " спомагателен напън върху Русия да спре тази брутална война ". " Не мисля, че би трябвало да чакаме, с цел да задействаме спомагателни наказания ", съобщи Лоазо пред „ Евронюз”. " Подкрепям цялостната и краткотрайна възбрана на съветските петрол и въглища, с цел да се спре финансирането на войната. "

Нейните мнения се повтарят с тези на Габриелиус Ландсбергис, министър на външните работи на Литва, който неотдавна съобщи, че Европа не може да се " умори да постанова наказания " и " да основава усещане за отмалялост ". Въпреки че Европейска комисия отхвърли да даде съответни детайлности за евентуалния пакет от наказания, разновидностите биха могли да включват ограничение на достъпа на съветски кораби до Европейски Съюз, разширение на листата на неразрешения експорт, разширение на листата на глобените олигарси и изключване на повече съветски банки от системата SWIFT. Въпреки че влезе в заглавията на вестниците по целия свят, при публикуването си възбраната на SWIFT беше призната като разочароваща, защото беше ориентирана единствено към седем банки и очевидно пропускаше първата и третата по величина съветска институция - Сбербанк и Газпромбанк, заради ролята им в обработката на преводи, свързани с енергетиката.

Финансиране на двете страни в спора

В Брюксел и в другите столици публични лица упорстват, че арсеналът от наказания на Европейски Съюз е към момента необятен и богат и европейците би трябвало да се усещат горди от огромния отговор против Владимир Путин. Но защото войната навлиза във втория си месец, извънредно значимият въпрос за силата последователно превзема целия спор, засенчвайки предишните наказания и привличайки цялото внимание. " Русия всеки ден прави съществени и ужасни закононарушения против почтени цивилни в Украйна ", съобщи пред „ Евронюз” Урмас Пает, естонски евродепутат. " Докато купуваме сила от Русия, ние оказваме помощ на съветската военна машина да прави тези зверства. "

От началото на нашествието в Украйна на 24 февруари Европейски Съюз е похарчил над 21 милиарда евро за съветски изкопаеми горива, в това число 13 милиарда евро за газ, съгласно инструмент за следене, основан от Центъра за проучване на силата и чистия въздух (CREA) - самостоятелна изследователска организация. Отказът на блока да се насочи към енергийния бранш, който носи над 40% от приходите на съветския федерален бюджет, попречва успеваемостта на всички останали " масирани " наказания, както ги назовава Брюксел, и предлага на Путин по този начин нужния избавителен пояс, с цел да продължи акцията си. В този смисъл глобите на Европейски Съюз не дават кратковременен резултат, който да е съпоставим с голямото принуждение и опустошения, които съветската войска прави в Украйна ", споделя Стивън Блокманс, шеф на изследователския отдел в Центъра за европейски политически проучвания (CEPS).

Яркото изключение се трансформира в главоболие за Европейски Съюз, изключително откакто Съединени американски щати - страна с по-висока степен на автономия, оповестиха цялостна възбрана за импорт на съветска сила. Блокманс счита, че 27-те към момента разполагат с пространство за маневриране и могат да засилят координацията със съдружниците, с цел да подсигуряват, че въведените наказания ще станат непробиваеми и неизбежни. Но той отбелязва, че блокът се намира в спорна позиция, " финансирайки и двете страни на спора ", като купува газ за Москва и изпраща оръжия на Киев. Лидерите на Европейски Съюз мъчително осъзнават съучастническите си дейности и се подтикват един различен да подхващат фрапантни ограничения и да спрат кранчето на Кремъл. Но политическият консенсус, който е от решаващо значение за одобряването на нови наказания, просто не е налице и наподобява малко евентуално да бъде реализиран, до момента в който войната е в задънена улица.

" Основното предписание е, че глобите би трябвало да имат доста по-голямо влияние върху съветската страна, в сравнение с върху европейската. Ние не водим война против самите себе си ", съобщи белгийският министър-председател Александър Де Кро. Силно въздействие върху столиците оказва продължаващата рецесия в електроснабдяването, която визира континента от края на лятото. Цените на природния газ скочиха до небето поради несъответствието сред предлагането и търсенето, което докара до невероятно високи сметки за потребителите и фирмите. Войната единствено задълбочи рецесията и накара някои водачи да се предпазят от заиграване с деликатните енергийни доставки.

Но нашествието разкри и огромната накърнимост на Европейски Съюз: неговата дълбока и скъпоструваща взаимозависимост от съветските изкопаеми горива. Комисията показа амбициозна пътна карта за понижаване на вноса на съветски газ с две трети до края на годината, макар че съответните детайлности към момента се прецизират. Плановете дават на Европейски Съюз неповторим късмет да аргументи сътвори съществени проблеми на съветската страна и да осакати скъпия боен уред. По-голямата част от газа, който Русия изпраща на блока, се доставя по тръбопроводи, което значи, че в случай че Европейски Съюз стартира доста да лимитира покупките си, основната инфраструктура ще бъде остаряла и Москва няма да може да откри неотложен сурогат, който да запълни цялата липса. " Дори в случай че [пътната карта] не е глоба ", сподели Блокманс, " в средносрочен проект тя евентуално е по-опустошителна от актуалните наказания, които в последна сметка ще бъдат анулирани. " /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР