Измина почти година от деня, в който Гарет Бейл вкара

...
Измина почти година от деня, в който Гарет Бейл вкара
Коментари Харесай

А сега накъде за нежелания Бейл

Измина съвсем година от деня, в който Гарет Бейл вкара евентуално най-красивия гол във край за Европейската купа – блестяща задна ножица в Киев за успеха над Ливърпул и третия следващ трофей от шампионата и четвърти за последните пет години във витрината на Реал Мадрид. Бейл се разписа и още един път в онази вечер и точно неговите два гола направиха разликата за триумфа (3:1), с цел да затвърди той още повече статута си на най-успешния английски футболист, играл за клуб на континента.

Само дето уелсецът трябваше да влезе в игра от пейката. Старши треньорът на „ белите” Зинедин Зидан избра Иско за титуляр във финала и след него Бейл си остави отворена малка врата за овакантяване на Мадрид.

Тази вечер заключи цялата му кариера в испанския исполин след покупката му от Тотнъм през 2013 година: мигове на искра, пристигнали от периферията, и чувство, че постоянно е бил най-вече до ръба да доближи до облика на предстоящото попълнение за трансферна сума международен връх.



В Киев се усещаше, като че ли най-сетне ще си тръгне. Или пък Кристиано Роналдо. Португалецът отпрати сходно обръщение същата вечер и Бейл бе наясно с това, преди да си отвори устата на собствен ред. Дори и откакто CR7 разгласи желанията си, Зидан отново остана корав в желанието си да не задържа Бейл в своя състав за идния сезон.

В последна сметка Роналдо и треньорът бяха тези, които си потеглиха, а остана Бейл, което значеше, че това би трябвало да е неговата година; годината, в която най-накрая наследява португалеца като най-важния състезател на „ лос меренгес”. Само в случай че беше толкоз просто…

Вместо това уелсецът се трансформира в изкупителна жертва, в събирателния облик на неуспеха на Мадрид в един сезон, в който проличаха вкупом неналичието на селекционно обмисляне, на същинска тактика и на задоволително инвестиции. Сезон, в който на пейката бяха трима старши треньори, разликата с първенеца Барселона стана 19 точки (тя беше 17 предишния сезон, сред другото) и се получи елиминиране от Шампионската лига посред „ Сантиаго Бернабеу”, и то при задатък от първия мач против младия тим на Аякс.



И в довечера Бейл излезе на терена като промяна, а появяването му в игра бе озвучена с гневни освирквания от почитателите на „ белите”, на които не им е непознато това да концентрират цялото си изтощение и гняв към един-единствен състезател, както разбра на собствен тил няколко пъти даже и самият Кристиано Роналдо.

Напрежението се усили с времето. По време на сезона Марсело призна, че не може в действителност да води диалози с Бейл, чийто испански не бил на нужното равнище. Друг съотборник – Тибо Куртоа, показа, че уелсецът не се включил към групова вечеря, тъй като му била „ прекомерно късно”, а в съблекалнята го наричали Голфъра заради пристрастеността му към този самостоятелен спорт. И почитателите продължиха да насочват стрелите си към него.

Всичко това доближи своята неизбежна кулминационна точка този уикенд с последните изявления на Зинедин Зидан след последния мач от бедствения сезон и домакинското проваляне от Бетис. Думите на наставника напълно не прикриват желанието му играчът да бъде продаден и да помогне за финансирането на плануваното преустрояване на състава това лято.



„ Никой не може да отхвърли или промени това, което Бейл е сторил за тима, но аз като треньор би трябвало да пребивавам в настоящето”, съобщи Зидан. Той не посочи, че това настояще или бъдеще е без уелсеца, но и нямаше потребност да го прави – толкоз е явно, че го желае вън от тима. Точно както и по същото време преди година. Съвсем ясно е, че брои футболиста за част от предишното на Мадрид.

Може би сходна тактичност е метод да бъде заставен да си събере багажа Бейл, който навършва 30 през юни и има още три години от контракта си при обща заплата за интервала над 45 млн. паунда. Дори и да не бъде получена трансферна сума за него – приказва се за подготвеност и единствено за предоставяне чартърен, сходно заплащане е голямо затруднение за всеки претендент за играча.

Самият Бейл е наясно с ситуацията. Той изобщо и не бърза да си потегля (защо и да бърза?) и се приказва, че е „ спокоен” по отношение на мненията на Зидан, частично тъй като чудесно знае не от през вчерашния ден тъкмо какво мисли за него старши треньорът на тима.



Проблемът е какво следва оттук нататък. В Мадрид евентуално сънуват, в случай че си мислят, че клуб от Премиър Лийг, Пари Сен Жермен или проявявалият интерес преди Байерн (Мюнхен) ще дойдат с оферта освен да поемат голямата заплата от трите оставащи години контракт на уелсеца, а и от горната страна на това да платят забележителна трансферна сума.

Бейл може и да се провали в това да се приспособи към състава на „ лос меренгес”, може и да се провали в това да научи езика задоволително добре, може и от време на време да наподобява затворен у себе си, но е и корав в своите визии и, при своя затлъстял договор, знае цената си.

Също по този начин е и извънредно резистентен на напън. Все отново към този момент са минали цели четири години, в които е живял при гръмките заглавия, наблюдението на всяка негова крачка и непрекъснатите офанзиви към играта и личността му с претенции да си тръгне, а ето, че продължава да е на „ Бернабеу”.

Не е и работа на Бейл да си търси изходна тактика от Мадрид. Ударението пада върху клуба в задачата да се откри нов клуб за играча, в случай че е толкоз корав в желанието си да го разкара. При всяко друго състояние уелсецът ще отиде умерено на почивка и ще се върне на работа по проект за предсезонната подготовка при започване на юли.



Може пък и Бейл да реши, че макар божествения статут на Зидан на Чамартин е в положение, още веднъж, да го надживее в тима. Все отново французинът има едвам 45% победи след завръщането си като старши треньор – по-лош индикатор от този на своя предходник Сантиаго Солари. Подобен ход на футболиста не би бил абсурден поради това какъв брой е мъчно за всеки един клуб, даже и за Мадрид, да замрази отвън състава за неустановен интервал безценен негов член.

Най-необичайното от всичко обаче е това изобщо да виждаме в сходна обстановка състезател от равнището на Бейл, с такава визитка и известност. Това наподобява като дуела на лятото и нищо чудно спечелилият в него да е онази страна, която не мигне първа.
Джейсън Бърт, „ Дейли Телеграф”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР