Измина малко повече от година, откакто Съединените американски щати започнаха

...
Измина малко повече от година, откакто Съединените американски щати започнаха
Коментари Харесай

САЩ губи 5G съревнованието с Китай

Измина малко повече от година, откогато Съединените американски щати започнаха война с софтуерния бранш на Китай, пробвайки се да изключат китайските компании от 5G плановете по света.

Битката в началото сътвори терзания, че цифровите мрежи на света ще бъдат разграничени на две, взаимно изключващи се, и водени от Вашингтон и Пекин. Доскорошният ръководител на Гугъл Ерик Шмит бе измежду тези, които биха тревога, напомня вестник Nikkei.

Реалността обаче е по-различна и най-вероятно ще изненада тези, които имаха вяра в разделянето на 5G пейзажа. Вследствие на разногласието Китай най-вероятно ще се трансформира в преобладаващ състезател - излаз, който кара доста азиатски стопански системи да се тормозят.

5G мрежите, които придвижват голямо количество данни, могат да бъдат оприличени на артилерия. И следени от Китай, те могат да покачат политическото и военно въздействие на Поднебенсата империя.

И въпреки всичко голям брой имат вяра, че Съединени американски щати имат преимущество.

През август на предходната година Вашингтон забрани на държавните организации да употребяват артикули, създадени от китайските телеком колоси Huawei и ZTE. Сега президентът Доналд Тръмп желае да забрани на всяка компания, която употребява технологии от двата производителя, да прави бизнес с държавното управление.

Вашингтон се опасява, че технологиите на Huawei и ZTE ще дадат на Пекин достъп до сензитивна информация. Въпреки че Пекин отхвърля обвиняванията, Съединени американски щати натиска и съдружниците си да блокират двете компании от своите 5G мрежи.

Администрацията на Тръмп вкара и възбрана върху продажбата на американски елементи и програмен продукт на Huawei - ход, който тежко удари продажбите на компанията.

Но когато става въпрос за 5G, Съединени американски щати е в по-слаба позиция. Япония и Австралия са единствените страни, които се съгласиха да блокират Huawei и ZTE. Някои от останалите близки до Вашингтон страни, като да вземем за пример Англия и Франция, отхвърлиха да се ангажират и към момента учат опциите. Германия пък счита, че цялостната възбрана на китайски компании ще бъде проблематична.

Huawei към този момент дава отговор за огромна част от 4G инфраструктурата на Острова и в Германия. Така борбата за 5G превъзходството най-вероятно ще бъде решена в Азия - моторът, който движи растежа на международната стопанска система. Камбоджа ще пусне 5G услуги още тази година, употребявайки технологии на Huawei, а през май Малайзия и Тайланд обявиха, че и Huawei, и ZTE са добре пристигнали. Големи телекоми в Индонезия, Бирма и Филипините също подписаха с двете компании.

Съединени американски щати, Япония и Австралия би трябвало да схванат за какво това се случва. Първо, има прекомерно малко други възможности на двете компании, като те управляват съвсем 40 % от международния пазар.

Ericsson и Nokia - двата европейски софтуерни титана - държат 29 % и 23,4 %, надлежно. Но тяхното съоръжение е надалеч по-скъпо.

Според азиатски специалисти, то е сред 20 и 30 % по-скъпо, в сравнение с това на Huawei и ZTE.

Друга причина е увеличаващото се съмнение на Азия към Америка, като столиците на континента считат, че Вашингтон шпионира тъкмо толкоз, колкото и Китай. Правителствата и специалистите са наясно с рисковете от потреблението на китайско съоръжение, само че знаят и че Съединени американски щати също употребява съвременна технология, с цел да събира информация. За доказателства, те цитират Едуард Сноудън.

С две думи, те считат, че разлика сред Съединени американски щати и Китай няма. А някои хора, изключително в мюсюлманските страни, се притесняват повече от Вашингтон, в сравнение с от Пекин.

След две десетилетия на война в Афганистан и Близкия Изток, мюсюлманите не хранят илюзии за мощта на Съединени американски щати. Един досегашен посланик сполучливо обобщава настроенията: Съединени американски щати пуска бомби, а Китай вложения.

Какво може да направи Америка? За да се оправят с Huawei и ZTE, европейските компании ще би трябвало да станат по-конкурентни и да смъкват цените си. А Вашингтон ще би трябвало най-сетне да показа съответни доказателства за заплахите от оборудването на Huawei и ZTE. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР