Измина един противоречив месец за Русия и нейната армия. В

...
Измина един противоречив месец за Русия и нейната армия. В
Коментари Харесай

Пожар на самолетоносач припомни слабостите на руската военна мощ

Измина един спорен месец за Русия и нейната войска. В Сирия тя откри надзор над някогашната столица на " Ислямска страна " град Рака, което ускори хватката й след изтеглянето на американските войски. В Украйна новото помирение би трябвало да закрепи контрола на Москва на териториите, които завладя преди пет години.

Междувременно в Мурманск избухна пожар на единствения съветски самолетоносач. Пожарът на " Адмирал Кузнецов " предишния четвъртък, който умъртви един човек и рани минимум 10, бе единствено следващото злополучно събитие, сполетяло кораба. По-рано тази година той получи щета, откакто върху него се стовари плаващ кран. Дори в най-хубавото си положение, когато да вземем за пример нанасяше въздушни удари в Сирия, надеждността му дотолкоз тормози съветските управляващи, че той постоянно беше придружаван от буксирен транспортен съд.

Този случай дружно с няколко други по-значими катастрофи в Русия тази година, в това число гибелта на 14 моряци при нуклеарна повреда на изследователска подводница, е увещание за парадоксите, в които е обгърната военната мощност на Русия. Три десетилетия след рухването на Берлинската стена Русия се възвърне и сподели бойни качества, който всяват боязън освен измежду съседите ѝ, само че и по света. Наред с това обаче тя към момента се бори с компликациите в поддръжката и попълването на персоналния състав.

Москва може да е спечелила петдневната война с Грузия през 2008 година, само че в Русия този спор открои проблемите пред армията, която към момента не се е съвзела от колапса след 1989 година През онази година публични представители се ангажираха да заменят 70 % от военната техника до 2020 година и да реформират структурата на персоналния състав, която към момента мощно разчита на наборни бойци, а доста подразделения, наследени от студената война, са пагубно недоокомплектовани. В сходство с промените броят на подразделенията бе трагично понижен, а с това и броят на висшите офицери, до момента в който Москва се опитваше да се съревновава със Запада посредством основаването на професионална войска от подофицери.

Боен опит

Анализатори в Русия и други страни от дълго време спорят за успеваемостта на тези промени, които целяха също да диверсифицират и заздравят базата на съветската отбранителна промишленост. От една страна, актуалната съветска войска работи световно и постоянно дейно в мащаби, немислими при започване на века. По-специално спорът в Сирия даде на специфичните сили и водачите спомагателен военен опит, а кораби и самолети бяха изпращани чак до Южна Африка и Латинска Америка.

Наред с това Русия влага в някои технологии, които съществено разтревожиха евентуалните ѝ съперници, в това число системи за противовъздушна защита, които могат мощно да затруднят дейностите на западните военновъздушни сили. Това включва ново потомство ракети, които подтикнаха Вашингтон да излезе от Договора за ракетите със междинен и дребен обхват (ДРСМО) по-рано тази година.

Колко са надеждни множеството от тези технологии или какъв брой са заплашителни е обект на разногласия, изключително измежду западните анализатори. През септември американският анализатор Майкъл Кофман написа, че съветската противовъздушна и ракетна опасност е " мощно пресилена " и в Европа, и в Близкия изток. Остават и въпроси, свързани с няколко получили необятна популярност съветски ракетни системи от последващо потомство, в това число хиперзвукови оръжия.

През август мистериозна детонация, която умъртви петима съветски учени, съгласно доста известия била провокирана от несполучливо тестване на крилата ракета с нуклеарен мотор, макар че по-късни сведения сочеха, че гърмежът е станал на транспортен съд, опитващ се да избави друга изгубена по-рано ракета.

Остават сериозните проблеми с персоналния състав и въоръжението.

Руската акция по превъоръжаване понесе удар от разрива на връзките с Украйна, която в миналото разполагаше със сериозен дял в съветския индустриален капацитет в отбранителната промишленост, завещан от епохата на Съветския съюз. Това изправи най-новите съветски фрегати пред алтернативата с неналичието на мотори с изключение на цялостен куп други проблеми. Бойният дух на армията остава в най-хубавия случай спорен. През ноември бащата на наборник, прострелял осем други бойци от своето отделение, сподели, че синът му е бил подбуден да го направи вследствие на издевателството и обичайните издевателства в армията.

Водене на война

Вероятно най-голямото умеене на Русия, що се отнася до армията ѝ, е точната преценка къде и по кое време желае да я употребява. Независимо от всичките си нормални проблеми съветската войска е подготвена за посрещане на спорове на непосредствените си граници, което й дава преимущество пред западните сили поради дългите им линии за доставяне. От хакерски офанзиви до електронна война Москва е потвърдила качествата си да съчетава нови и остарели способи на водене на бойни дейности.

В първата година на спора в Украйна през 2014 година тя потвърди, че може да съчетава артилерийската мощност с високоточно ориентиране на стрелбата, постоянно посредством следене на украинските военни радиосигнали или мобилни телефони.

Това докара до няколко провали на украинската войска на бойното поле. Но по-късно украинските сили оповестиха, че са станали по-боеспособни да се опълчват на Русия. Чрез настъпателни дейности те разстройваха координацията на съветските сили, които от време на време несъзнателно обстрелваха личните си бойци.

За западните анализатори, опитващи се да открият действителния мащаб на съветската мощност, това евентуално ще е значим урок. Военната мощност на Москва може към момента да се пропуква, само че тя се научи да се обновява. За съперниците й това към момента я прави много рискова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР