Изместват ли българските плодове и зеленчуци конкурентния внос, който похлупи

...
Изместват ли българските плодове и зеленчуци конкурентния внос, който похлупи
Коментари Харесай

Изместват ли българските плодове и зеленчуци конкурентния внос?

Изместват ли българските плодове и зеленчуци конкурентния импорт, който похлупи родния пазар през последните години, е рано да се каже. Но тази есен сякаш бизнесът леко се оттласква от дъното във връзка с търсенето и предлагането на пресни плодове и зеленчуци на пазара.

За първи път в най-изобилните месеци, каквито са септември и октомври, статистиката регистрира превес на български плодове и зеленчуци, разяснява Sinor.bg.

При картофите тази есен следим преобладаващо място, като родно произвеждане е надхвърлило 142 хиляди тона. По данни на Държавната комисия за стоковите тържища и борсите в края на октомври тази година предлаганите на пазара картофи са били 142 492 тона, до момента в който вносът от Франция по същото време е възлизал на 12 087 т., а от Германия - на 6 537 т. Общо през годината до края на ноември обаче вносът на картофи възлиза на 31 хиляди тона.

При ябълките също означаваме растеж, защото през последните години вносът през зимните месеци до началото на беритбата на този плод е извънредно огромен. За първи път обаче от началото на годината вносът на ябълките се изравнява съвсем с производството на българските плодове. Така че вътрешното произвеждане е достигнало 46 354 т, при импорт до края на септември от 42 608 тона.
 Колко български артикули продават Billa, Kaufland, Lidl и T Market?
Колко български артикули продават Billa, Kaufland, Lidl и T Market?

Четирите вериги държат към 30% от търговията с бързооборотни артикули у нас

Вносът на ябълки е главно от Северна Македония - 22 811 т., Полша - 11 264 т. и Гърция 3 083 т. При крушите максимален е импортът от Гърция - 1 018 т. и Турция - 312 т.

Интересно е да се види какво е било съотношението на предлаганите български и вносни артикули през септември тази годин а. По данни на министерството на земеделието съотношението сред продажбите на български домати и домати от импорт е посочил лек превес на българските домати, като съотношението е 58% към 42% .
 Кои са най-отглежданите плодове и зеленчуци у нас?
Кои са най-отглежданите плодове и зеленчуци у нас?

През 2019 година в България се отглеждат с 50% повече зеленчуци по отношение на 2016 година

При краставиците родната продукция съвсем напълно е изместила вноса , тъй че през септември 99% от краставиците са били от родните градини и единствено 1% - от импорт. По-голям е относителният дял на пазара на българските картофи, който е 82%. Предлаганите количества български ябълки също са съставлява 70% от общите количества, търгувани на пазара на едро.

В пика на гроздобера положителни резултати има и при този плод. Данните за септември сочат, че българското грозде и съставлявало 80%, при 20 на 100 импорт . При десертното грозде главно е локалното произвеждане, а вносът е главно от Гърция - 920 т. и Турция - 703 т.
 Увеличиха ли евросубсидиите производството на зеленчуци и плодове у нас
Увеличиха ли евросубсидиите производството на зеленчуци и плодове у нас

Оранжерийната ни продукция я няма никаква по пазарите

Въпросът е дали наклонността на нарастване при зеленчуците ще се резервира и през 2020 година, защото климатичните промени се трансформират във все по-голям проблем за производителите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР