Изменя се сегашната философия на Закона за политическите партии. Досега

...
Изменя се сегашната философия на Закона за политическите партии. Досега
Коментари Харесай

Бивш шеф на Сметната палата: Редно е да има публичен регистър на големите донори на партиите

Изменя се сегашната философия на Закона за политическите партии. Досега в основата на този режим стоеше финансирането на политически партии с обществени средства, за обезпечаване на самостоятелност от корпоративни ползи. Сега се трансформира изцяло философията.

Преминаваме към нещо сходно на американския модел. Това неизбежно значи, че би трябвало да се мисли за спомагателни механизми за отбягване на тези опасности партиите да се трансфорат в марионетки на бизнес ползи.

Това сподели за БНР професор Валери Димитров, дълготраен на някогашен ръководител на Сметната палата и член на Съвета по законодателството, във връзка намаляването на партийните дотации. „ Трябва да се добави съществено Законът за политическите партии “, безапелационен е Димитров, който се разгласи за необятен публичен спор.

„ Няма какво да се лъжем, подозрение, че някой някъде е давал, е едно, само че когато партиите имат сигурен източник от Бюджета, рисковете те да се трансфорат в марионетки на други ползи доста съществено понижават “.

Донорите на партиите би трябвало да бъдат обществено известни. Трябва да се знае обаче и какво донорите получават против парите си, сподели специалистът в предаването „ Нещо повече “ по „ Хоризонт “:

„ В този смисъл публичните поръчки, концесиите, публично-частни партньорства, държавни помощи и други сходни възможни форми на фаворизиране на донора би трябвало да бъдат ясни и обществени. В този смисъл би било рационално да има един обществен указател на огромните донори на партиите “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР