Измененията в климата представляват заплаха за съществуването на един от

...
Измененията в климата представляват заплаха за съществуването на един от
Коментари Харесай

Климатичните промени застрашават природни забележителности

Измененията в климата съставляват опасност за съществуването на един от всеки четири обекта на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО, в това число коралови рифове, глетчери и влажни зони. Това са съвсем два пъти повече обекта спрямо едвам три години обратно, демонстрира нов отчет на Международния съюз за отбрана на природата (IUCN). В момента местата в риск са 62 – съвсем двойно нарастване от 35 през 2014 година, демонстрират данните на съюза, оповестени в границите на Климатичната конференция на Организация на обединените нации в Бон, Германия, съобщи Actualno.com.

Сред най-застрашените екосистеми са тези на кораловите рифове, които не престават да се " избелват " поради стоплянето на океаните, както и на топящите се глетчери. " Климатичните промени заплашват самата тъкан на нашето общество, заплашват нашата еднаквост - еднаквост, чиито основи са в богатата и деликатна комбинация от естествени благосъстояния ", съобщи генералният шеф на IUCN Ингер Андресен. В данните на организацията се показва, че 29% от обектите от международното и естествено завещание на ЮНЕСКО са изправени пред " обилни " закани, а 7% - в това число националният парк " Евърглейдс " в Съединени американски щати и езерото Туркана в Кения, са в " сериозно " положение, съобщи БГНЕС. По думите на Андерсен мащабите и темпото, с което климатичните промени вредят на планетата и на нейното завещание изискват " незабавни и амбициозни " задължения от националните страни, с цел да може да бъде приложеното Парижкото съглашение за климата. Негова съществена цел е ограничението на световното стопляне под 2 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища. Прагът от 1 градус по Целзий към този момент е преминат и съгласно учени при сегашните стойности на ограничение на нездравословните излъчвания светът ще се загрее с 3 градуса по Целзий в бъдеще. IUCN следи над 200 естествени обекта от листата на ЮНЕСКО. По данни на организацията вредите върху естествените обекти заплашва локалните стопански системи и метод на живот. " В перуанския народен парк " Уаскаран " да вземем за пример топенето на глетчерите се отразява върху запасите от вода като замърсява водата и почвата поради изпускането на тежки метали, които до момента са били блокирани в ледовете ", се споделя още в заключенията на IUCN.

Обектите от листата с културно и естествено завещание на ЮНЕСКО са избрани като нуждаещи се от отбрана, с цел да могат да бъдат непокътнати за идните генерации. Срещата в Бон, която ще продължи до 17 ноември, е първата откогато американският президент Доналд Тръмп разгласи, че ще изтегли Съединени американски щати от Парижкото съглашение за климата - единствената страна, която ще остане отвън него.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР