Измененията в Данъчния кодекс на Руската федерация, които въвеждат еднократна

...
Измененията в Данъчния кодекс на Руската федерация, които въвеждат еднократна
Коментари Харесай

Руските компаниите също ще плащат данък свръхпечалба

Измененията в Данъчния кодекс на Руската федерация, които вкарват еднократна такса за 2021-2022 година към бюджета от свръхпечалбите на съветския бизнес, както се чака, публично ще влязат в действие едвам от 1 януари 2024 година

Но проектозаконът, квалифициран от Министерството на финансите, съдържа сериозен тласък за предварително заплащане, на по този начин нареченият windfall tax, споделят пред Интерфакс няколко източника, осведомени с документа.

Законопроектът към момента не е оповестен публично. Заинтересованите страни преди малко са го получили и към момента го изследват, споделя един от събеседниците на организацията. Това, че ще бъде по-изгодно на фирмите таксата да се заплати още през 2023 година, без да се чака законовото влизане в действие на измененията, към този момент анонсира финансовият министър Антон Силуанов, без да прецизира по какъв начин ще се оформи по документи този механизъм. Според предварителната версия на документа,

за свръпечалба се счита получената облага над усреднената стойност на облагата за 2018-2019 година

Повече от един източници на Интерфакс оповестяват, че в случай че данъкът бъде заплатен по-рано (през октомври-ноември 2023 г.), данъчната ставка за 2021-2022 година ще бъде 5% от свръхпечалбата, а при заплащане през 2024 година, ставката ще бъде двойна - 10% от свръхпечалбата.

По-рано Министерството на финансите оцени евентуалните доходи от налог windfall tax на към 300 милиарда рубли (около 4 милиарда долара) и от думите на министъра на финансите Силуанов стана ясно, че чака сумите да постъпят в бюджета през тази година, т.е. той счита че множеството огромни данъкоплатци в страната ще се възползват от „ предварителното заплащане “.

Както се и очакваше, написа Интерфакс по информация от свои източници, законопроектът за еднократния налог прави изключения за петролни, въглищни компании и производители на полутечен газ (които са едни от най-печелившите компании в страната).

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР