Изменения в Закона за движение по пътищата, публикувани за обществено

...
Изменения в Закона за движение по пътищата, публикувани за обществено
Коментари Харесай

Стикерът за Гражданска отговорност отпада

Изменения в Закона за придвижване по пътищата, оповестени за публично разискване до 13 май, плануват отпадане на синия ваучър за колите и стикера за " Гражданска отговорност ", които също ще бъдат цифровизирани. Освен това измененията постановат електронно връчване и възнаграждение на фишове. Мотивът е, че това ще постави завършек на опашките в КАТ, тъй като ще отпадне нуждата жителите персонално да получат и заплатят фиша си на място. Идеята е фишовете да се връчват електронно през Системата за несъмнено електронно връчване(link is external) на Министерството на електронното ръководство. Те ще се считат за връчени, в случай че бъдат платени онлайн или с карта.
Още при встъпването си в служба министърът на електронното ръководство Божидар Божанов разгласи, че синият ваучър за колите би трябвало да отпадне, тъй като от него няма потребност.
От две-три години се вършат и несполучливи опити за унищожаване на хартиения стикер " Гражданска отговорност ". Това желаеха самите застрахователни компании, откакто към този момент всичко, което е обвързвано с тази застраховка, се прави онлайн, в това число издаването на полиците и контролът. Комисията за финансов контрол обаче не подхваща ограничения да облекчи ползвателите и да понижи цената на наложителната застраховка. От КФН се оправдаха, че би трябвало да създадат " изчерпателен разбор " на обстановката, само че по тази причина им пречела короновирусната конюнктура.
Според предлаганите промени оптималната скорост по автомагистралите ще бъде понижена от 140 на 130 километра. С плана за промени се вкарват и разпореждания, регламентиращи по-строги наказания за водачите, които правят редовно тежки нарушавания, където санкциите стават двойни и тройни.
Водачът ще се санкционира с отнемане от право да кара за период от три месеца и с санкция от 200 лв., а не както до момента - " за период от 1 до 6 месеца и с санкция от 50 до 200 лева ", когато: няма регистрационни табели на транспортните средства; откаже да съобщи документите си на органите за надзор за проверка; откаже да извърши разпореждане на органите за надзор.
Увеличават се и наказванията за нерегламентирани надпревари по пътищата. При систематични нарушавания санкцията става тройна, а шофьорската брошура се лишава за три години. Забранява се още да се слага фолио на челното стъкло и стъклата на предните странични порти на транспортните средства.
Повишават се санкциите от 100 до 300 лева на 600 лева за ръководство на транспортно средство без шофьорска брошура и когато лидерът е с открита централизация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда. За паркиране в паркове и тротоари наказването става 150 лева
От 50 на 100 лв. се усилва санкцията за водачите, когато без уважителни аргументи не показват в избрания период транспортното си средство за механически обзор. За превишаване над 40 км/ч на скоростта в обитаемо място, с изключение на санкция от 600 лева се предлага и два месеца отнемане от право да се ръководи моторно транспортно средство. Същото наказване са планува и за превишаване на позволената скорост от 50 км/ч в отвън обитаемо място. Със 150 лева ще се санкционира пасажер, който не употребява защитен колан или каска.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР