Изменението на цените на храните е в посока нагоре. Първото

...
Изменението на цените на храните е в посока нагоре. Първото
Коментари Харесай

Експерт по храните: Кашкавалът е с хипернадценка, излиза между 16 и 17 лв. от предприятията

Изменението на цените на храните е в посока нагоре. Първото внезапно изменение стартира от края на 2021 година

Това сподели за Eurnews Bulgaria ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов.

Първо започнаха логистични проблеми в света по отношение на едни търговски войни сред две огромни народи, след което стартира рецесията с тока, а по-късно и войната. Всичко това в цялост се насложи, надлежно цената на енергийните запаси и изключителната неустойчивост в енергийния пазар.

Май месец имахме пикова стойност на млечните артикули и олиото. После имахме стабилизиране съвсем през цялото лято. От септември имаме лек постъпателен тренд, което безусловно изравни нивата от май.

 
При кашкавала изменението на годишна база е към 45%, при сиренето над 50%. Специално за кашкавала желая да кажа, че е ненормално нивото на цената. Висококачественият кашкавал потегля сред 16 и 17 лв. от предприятията. Същият кашкавал, който излиза от предприятието на 16.50 лева го имаше в разнообразни вериги сред 28 и 35 лева Абсолютно ненормална разлика.
Искам да се обърна към потребителите – дано доста добре да се осведомят и за пазара на едро, и за пазара на дребно. Да упражняват личния си напън като упражняват покупката. Когато си дават парите това да бъде осведомено.

Има една хипернадценка, която може би цели да покрие опасности, да вдигне заплати и всевъзможни други пояснения се въртят, само че тя е ненормално висока. Това може да не е укоримо от законна позиция, защото откакто се заплащат налозите в свободна търговия, това не е нелегално деяние, само че най-малкото е аморално.

 
Добра новина за потребителите, че растежът при свинското месо е тъкмо 0% по отношение на предходната година. Така е и при зелето.
Това обаче не е добра новина за нашето свиневъдство, тъй като браншът е в нежелано състояние. Ще трябват директни помощи от страната за свиневъдите.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР