Изменението на климата заплашва древните гръцки паметници, сред които Акропола,

...
Изменението на климата заплашва древните гръцки паметници, сред които Акропола,
Коментари Харесай

Мръсният въздух унищожава Акропола

Изменението на климата заплашва античните гръцки монументи, измежду които Акропола, един от най-посещаваните археологически обекти в света, споделят учените.
Замърсяването на въздуха и киселинните дъждове подкопават мрамора. Екстремните метеорологични феномени като суша или проливни дъждове са довели античните храмове до структурни проблеми.
Въпреки че хълмът на Акропола, където стои Партенонът, е най-добре непокътнатият археологически обект в Гърция, има признаци, че изменението на климата от ден на ден визира паметниците, които са на хълма, съобщи БГНЕС.
" Стените на (древния) град страдат от повече ерозия, в сравнение с в предишното ", сподели Мария Влазаки, общоприет секретар в гръцкото министерство на културата.
„ В продължение на десетилетия се поставят старания за запазване и отбрана на Акропола и неговите монументи, интервенция, която е ускорена от средата на 70-те години. Но страната има стотици, в случай че не и хиляди открити археологически обекти. ”, сподели тя пред вестник „ Екатимерини ”.
" Всяка година даваме повече пари, изключителни пари, с цел да защитим стените на (древните) градове, които преди не са имали проблеми, с цел да защитят крайбрежната зона ", сподели Влазаки.
През последното десетилетие зоната към Атина е мощно наранена от смъртоносни наводнения и горски пожари. Горски пожар от 2007 година на полуостров Пелопонес заплашви да унищожи храмовете и стадионите на антична Олимпия, родното място на Олимпийските игри.
Христос Зерефос, професор в Атинския Академия, съобщи, че необикновените метеорологични феномени стават все по-чести и неочакваните съмнения от интервали на наводняване до суша дестабилизират паметниците на културата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР