Изменението на климата води до промени при птиците – телата

...
Изменението на климата води до промени при птиците – телата
Коментари Харесай

Климатичните промени смаляват птиците

Изменението на климата води до промени при птиците – телата им се смаляват, а крилата им порастват. До това умозаключение стигнаха учени, проучили за 40 години 70 000 трупове на птици, разрушили се в небостъргачите на Чикаго. За него осведоми Би Би Си Русия.

Авторите на проучването настояват, че тяхната работа е едно от най-големите орнитоложки изследвания в историята и ще помогне да се разбере по какъв начин животните се приспособяват към климатичните промени. Проучени са 52 типа птици.

Повечето от образците обаче са събрани от един орнитолог – Дейвид Уилард.

„ Разбрахме, че съвсем всички типове птици се смаляват “, споделя Брайън Уикс, един от създателите на проучването и помощник в катедрата по екология и стабилно развиване на университета в Мичиган. “Имаше доста типове птици измежду пробите, само че всички те демонстрираха сходна динамичност, споделя Уикс. ”Постоянството в резултатите е шокиращо. ”

Той твърди, че множеството проучвания на адаптивността на животните към нов климат са свързани с измененията в техните местообитания или миграционни привички. Изследването на Уикс се концентрира върху морфологията на птиците, по какъв начин те се трансформират.

Уикс обяснява, че над 38 години (от 1978 до 2016 г.) приблизително дължината на долната кост на краката на птиците понижава с 2,4%, а крилата нарастват с 1,3%.

Брайън Уикс счита, че намаляването на торса се дължи на климатичните промени и води до напредък на крилата.

„ Те правят дълги и изморителни полети “, споделя Уикс Намаляването на размера на тялото значи, че по време на полета птиците разполагат с по-малко сила.

Ученият счита, че най-хубавият късмет за полети на дълги дистанции има при птици с огромен обсег на крилата, което компенсира намаляването на размера на тялото. Но учените нямат тъкмо пояснение за какво стоплянето води до понижаване на тялото. Една от теориите е, че дребните животни се охлаждат по-бързо заради съотношението на повърхността към размера на тялото.

Според Уикс издирването на 70 000 мостри за проучвания е било „ героизъм на Херкулес “. Труповете на птици бяха събирани от Дейвид Уилард, съавтор на проучването и орнитолог в Полевия природонаучен музей в Чикаго. Уилард стартира да обикаля една заран на 1978 година Уилард високите здания в Чикаго, с цел да събира труповете на птици, сблъскали се в небостъргачи. При осъществяване на полети през нощта от време на време те са привлечени от светлината от прозорците. Летят към тях, удрят се в здания и нормално умират от този удар. Според някои оценки, няколко милиона птици умират по този метод всяка година.

Събрани мостри са предоставени и от доброволци, само че Уилард самичък е измерил всичките 70 716 натрупа.

Изследването е оповестено в списание Ecology Letters.

Това не е първото изследване, което свързва намаляването на размера на животните с изменението на климата. През 2014 година два екипа учени откриха тази връзка сред планинските кози и саламандрите. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР