Изменението на климата променя облика на света и увеличава риска

...
Изменението на климата променя облика на света и увеличава риска
Коментари Харесай

Европейската комисия връща атомната енергетика в играта

Изменението на климата трансформира образа на света и усилва риска от неустойчивост във всички сфери.
Главното обръщение на плана за климатичната тактика до 2050 година, което бе оповестено от Европейска комисия е, че би трябвало да приключим с изкопаемите горива и да запазим междинното нарастване на температурата на планетата до 1,5 градуса.
Неочакваното в тактиката беше, че Европейската комисия помилва атомната сила, написа чешкото издание euro.cz.
Приоритетът е върху възобновимите източници на сила, които до 2050 година би трябвало да обезпечат над 80% от производството на електрическа енергия.
„ Заедно с атомната сила, чиито дял ще бъде към 15%, те ще станат основа на безвъглеродната европейска електроенергетика “, се споделя в тактиката на Европейска комисия.
При това смисъла на електрическата енергия ще се усили, защото ще господства в превоза и отоплението.
В съпоставяне с първичния сюжет на европейската тактика, новият „ междинен сюжет “ допуска цялостен отвод от горене на въглища и доста по-малко потребление на петрол и газ.
Ролята на атомната сила в този сюжет е увеличена. Ако Европейска комисия осъществя препоръчаната тактика, то АЕЦ ще създават 1/7 от електрическата енергия, което ще бъде невероятно без нови АЕЦ.
От съществуващите през днешния ден атомни електроцентрали до 2050 година могат да продължат да работят два енергоблока на чешката АЕЦ „ Темелин “, два енергоблока на АЕЦ „ Черна вода “ в Румъния и няколко осъвременени френски реактора.
Тук може да се прибавят строящите се енергоблокове на АЕЦ „ Олкилуото “ във Финландия, френската АЕЦ „ Фламанвил “ и два енергоблока на АЕЦ „ Моховце “ в Словакия, написа чешкото издание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР