Изменението на климата оказва значително влияние върху дивата природа. С

...
Изменението на климата оказва значително влияние върху дивата природа. С
Коментари Харесай

Как влияе изменението на климата върху дивата природа?

Изменението на климата оказва доста въздействие върху дивата природа. С повишението на температурата на Земята животните и техните местообитания са наранени по няколко метода, в това число промени в моделите на миграция, промени в циклите на размножаване и промени в източниците на храна.

Ето някои от главните въздействия на изменението на климата върху дивата природа:
Загуба на местообитания: С повишението на температурите местообитанията се трансформират и в някои случаи изчезват изцяло. Например, с повишението на морското ниво, крайбрежните местообитания, като плажове и влажни зони, се губят, което визира типовете, които разчитат на тези местообитания.Промени в моделите на миграция: С смяната на температурите доста типове трансформират моделите си на миграция. Например птиците могат да мигрират по-рано през годината или да пътуват по-далеч, с цел да намерят подобаващи местообитания и източници на храна.Промени в циклите на размножаване: Промените в моделите на температурата и преваляванията могат да повлияят на циклите на размножаване на доста типове. Например, някои типове птици може да стартират да се развъждат по-рано през годината, с цел да се възползват от по-ранната наличност на храна.Промени в източниците на храна: Изменението на климата може да повлияе на съществуването и разпространяването на източници на храна за доста типове. Например съществуването на инсекти може да намалее заради промени в моделите на преваляванията, засягащи питателните източници на птици и бозайници, които се хранят с инсекти.Повишен риск от изгубване: Изменението на климата е една от най-големите закани за биоразнообразието. Тъй като местообитанията се трансформират и източниците на храна стават все по-малко налични, доста типове са изложени на нараснал риск от изгубване.Промени в ареала: Тъй като местообитанията се трансформират, доста типове изместват ареала си, с цел да намерят подобаващи местообитания. Това може да провокира спорове с други типове и да повлияе на екосистемата като цяло.Избелване на коралите: Кораловите рифове са изключително чувствителни към измененията в температурата и киселинността на океана. С покачването на температурите кораловите рифове са обект на по-чести и тежки избелвания, което може да докара до гибелта на коралите и загубата на местообитание за типовете, които разчитат на тях.Популации на полярни мечки: Полярните мечки разчитат на морския лед за лов и чифтосване. С топенето на морския лед полярните мечки губят своят дом, което води до понижаване на популациите им.Мигриращи типове: Много типове разчитат на характерни местообитания по време на своите миграционни направления. Промените в тези места могат да повлияят на оцеляването на тези типове и в някои случаи цели популации могат да бъдат изгубени.Предаване на заболявания: Изменението на климата също въздейства върху предаването на заболявания измежду популациите на дивите животни. Например, по-високите температури могат да усилят оцеляването и разпространяването на инсекти, пренасящи заболявания, като комари, които по-късно могат да предават заболявания на популациите от диви животни.
В допълнение към тези въздействия, изменението на климата също визира взаимоотношенията сред типовете. Например, измененията във времето на напредък на растенията и появяването на инсекти могат да повлияят на взаимоотношенията сред тези типове и хищниците, които разчитат на тях за храна. Като цяло въздействието на изменението на климата върху дивата природа е комплицирано и широкообхватно и изисква незабавни дейности за намаляване на последствията и отбрана на биоразнообразието на нашата планета.

Тъй като температурата на Земята продължава да се покачва, от решаващо значение е да предприемем стъпки за намаляване на въздействието от изменението на климата и да защитим местообитанията и типовете, които разчитат на тях.

Има няколко дейности, които хората могат да подхващат, с цел да оказват помощ за прекъсване на изменението на климата:
Намалете потреблението на сила: Един от най-значимите източници на излъчвания на парникови газове е изгарянето на изкопаеми горива за сила. Хората могат да понижат потреблението на сила, като изключат осветлението и уредите, когато не се употребяват, употребяват енергийно ефикасни крушки и избират енергийно ефикасни уреди.Използвайте публичен превоз, колело или ходете пешком: Транспортът е различен забележителен източник на излъчвания на парникови газове. Като употребяват публичен превоз, карат велосипед, или вървят пешком, вместо да карат, хората могат да понижат своя въглероден отпечатък.Намалете потреблението на месо: Производството на месо способства доста за излъчванията на парникови газове, изключително говеждо и агнешко. Можете да изберетеопции на растителна основа.Подкрепете възобновимата сила: Физическите лица могат да поддържат растежа на възобновимата сила посредством инсталиране на слънчеви панели, избор на снабдители на сила, които употребяват възобновима сила, или вложение в компании за възобновима сила.Намалете отпадъците: Депата за боклуци са забележителен източник на излъчвания на метан, който е мощен парников газ. Чрез понижаване на отпадъците, преработване и компостиране, хората могат да понижат своя въглероден отпечатък.
Хората могат да се застъпват за смяна на политиката на локално и национално равнище в поддръжка на възобновимата сила, понижаване на излъчванията на парникови газове и отбрана на дивата природа.

Това е единствено дребна част от многото дейности, които хората могат да подхващат, с цел да оказват помощ за прекъсване на изменението на климата. Като подхващаме дейности в всекидневието си и се застъпваме за смяна на политиката, всички ние можем да играем роля в отбраната на нашата планета.

От решаващо значение е да действаме в този момент, с цел да защитим дивата природа и да осигурим стабилно бъдеще за бъдещите генерации.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР