Изменението на климата направи времето, което подхранва сезона на горските пожари в Канада, седем пъти по-вероятно, казват учени

...
Тежестта на пожара отразява колко трудно е пожарът да се
Коментари Харесай

Тежестта на пожара отразява колко трудно е пожарът да се потуши, след като е бил предизвикан, и е често използван показател за оценка на времето за пожари на месечен или по-дълъг период от време.

Учените искаха да „разберат как изменението на климата ни засяга, да свържат... опита на хората с обикновено относително абстрактните признаци на изменението на климата“, каза д-р Фридерике Ото, съосновател на групата World Weather Attribution (WWA) зад анализа.

Дороти Хайнрих от климатичния център на Червения кръст и Червения полумесец, която също участва в проучването, каза, че пожарите са имали „значителни преки въздействия върху общностите, тези, които трябваше да бъдат евакуирани, тези в градовете, които бяха изгорени", както и въздействия по-далеч, като замърсяването на въздуха.

Вихрящият се дим от пожарите напусна , , и дори достигна Испания.

Тазгодишният сезон на опустошителни горски пожари е най-лошият в историята на Канада.

Горските пожари в Канада принуждават хиляди да бягат, тъй като е обявено извънредно положение

Вече са изгорели близо 14 милиона хектара, площ, по-голяма от Гърция и почти двойно повече от предишния рекорд от 7,6 милиона хектара, поставен през 1989 г.

Проучването, което не е равнопоставено -прегледано, но използва рецензирани методи, фокусирани конкретно върху един регион в канадската провинция Квебек, който регистрира изключително голям брой горски пожари през май и юни.

Горските пожари са често срещани в западните провинции на Канада, но това година източните провинции Нова Скотия, Квебек и части от Онтарио се разтресеха от извън контрол горски пожари.

Дим от канадски горски пожар удари Ню Йорк

Повече от 10 000 души бяха евакуирани от домовете си само в Квебек.

Учените са използвали метеорологични данни и симулации на компютърни модели, за да сравнят климата от миналото с този днес, след около 1,2C глобално затопляне от края на 1800 г.

За да оценят ефекта от горещото и сухи метеорологични условия между януари и края на юли, които доведоха до пожарите, учените изчислиха „Кумулативната дневна оценка на сериозността“, за да заключат, че сезоните с такава тежест са направени поне седем пъти по-вероятни за възникване.

Те също така разгледаха метеорологичните условия на пожарите - повлияни от температурата, вятъра, влажността и валежите - когато те бяха в своя пик, което е времето, когато пожарите се разпространяват много бързо, и откриха, че са два пъти по-вероятни от изменението на климата.< /p>

Те казват, че и двете цифри вероятно са подценени и се очаква да се увеличат, ако планетата продължи да се затопля.

Д-р Ото, също старши преподавател в Imperial College London, каза, че ключовото откритие е изменението на климата е „наистина важен двигател“ на условията, които подхранват подобни пожари.

Сегашните политики поставят света на път към затопляне с около 2,4-2,7C до края на този век, според Climate Action Tracker.

Каролин Бруйлет, изпълнителен директор на кампанията Climate Action Network Canada, каза: „Науката ясно показва, че климатичната криза прави неумолимите въздействия, които видяхме това лято, по-чести и по-екстремни, докато проучванията показват, че канадците свързват точките: повечето канадци смятат, че изменението на климата е виновно за горските пожари."

WWA публикува своите проучвания за приписване скоро след събитието, вместо да чака приблизително две години процес на партньорска проверка, с надеждата, че може да повлияе на спешни политически решения за неща като преместване и възстановяване.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР