Изменението на климата излиза извън контрол и днес това може

...
Изменението на климата излиза извън контрол и днес това може
Коментари Харесай

Анимация показва как глобалните температури излизат извън контрол

Изменението на климата излиза отвън надзор и през днешния ден това може да бъде забелязано по-лесно от всеки път. Особено чрез тази извънредно забавна, само че стряскаща визуализация на температурните промени в световен проект от 1880 до 2021 година

Анимацията е основана от климатичния академик Ед Хоукинс въз основата на данни от Анализа на повърхностната температура GISS на NASA.

Хоукинс работи в Университета Рийдинг във Англия и се интересува от организирането на климатичните данни по подобен метод, че да могат да бъдат разбрани и запомнени с лекост от обществото.

Източник: (NASA's Scientific Visualization Studio

През 2016 година неговата първа „ климатична серпантина “ придобива необятна известност в обществените мрежи. Начинът, по който анимацията показва настоящата климатична рецесия, бе превъзходно простоват и ужасяващи сладкодумен. Тя даже бе употребена при церемонията по откриването на олимпийските игри в Рио.

Сега спиралата се завръща и 5 години по-късно измененията са още по-зловещи.

С изминаването на всеки един месец и година в този кръгообразен календар се разказва един самобитен кръг, представляващ световната повърхностна температура. В началото всичко наподобява относително обикновено, само че колкото повече се приближаваме до 21-ви век, толкоз по-зле става. В интервала 2016-2021 година кръговете прекрачват жълтата граница (повишение с 1 градус) няколко пъти. През юли 2021 г. в Северното полукълбо е регистриран най-горещият месец в света.

Уви, последните 9 години са измежду десетте най-горещи, регистрирани в миналото. Дори световната пандемия не съумя да забави тази траектория. Ако погледнем спиралата в профил, тя придобива формата на торнадо, готово безусловно да погълне нашето бъдеще.

Източник: (NASA's Scientific Visualization Studio

Спиралата може да бъде забелязана онлайн на уеб страницата Scientific Visualization Studio на NASA.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР