Изменението на климата е причина за екстремни метеорологични условия и

...
Изменението на климата е причина за екстремни метеорологични условия и
Коментари Харесай

България е пощадена, Гърция с най-големи загуби от промените в климата

Изменението на климата е причина за рискови метеорологични условия и свързани с климата събития, които от своя страна водят до стопански загуби. Такива събития, в това число горещи талази, наводнения и стихии, са предизвикали стопански загуби за над 145 милиарда евро в Европейския съюз през последното десетилетие.

Освен това 30-годишната междинна стойност на икономическите загуби, свързани с климата, демонстрира ясна наклонност, като през последното десетилетие тя се усилва с близо 2% годишно. Това са на Европейската организация за околната среда, оповестени от Евростат.

През 2020 година общият размер на икономическите загуби, свързани с климата, е 12 милиарда евро. Най-високите общи загуби са регистрирани през 2017 година (27,9 милиарда евро), над два пъти повече от тези през 2020 година, вследствие на записаните в Европа горещини, които изсушиха земята и провокираха условия за горски пожари. Най-ниската обща загуба е регистрирана през 2012 година (3,7 милиарда евро).

Гърция записва най-високите стопански загуби, свързани с климата, на един гражданин.

През 2020 година икономическите загуби, свързани с климата, възлизат на 27 евро на всеки гражданин на Европейски Съюз. Държавата членка с най-високи загуби на един гражданин - над 3 пъти по-високи от междинните за Европейски Съюз, е Гърция (91 евро на жител), следвана от Франция (62 евро) и Ирландия (42 евро).

Най-ниските загуби на гражданин са регистрирани в България (0,7 евро на жител), Словения и Словакия (и двете по 4 евро на човек).
 Снимка 592471
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР