Изменение в Закона за управление на етажната собственост предвижда улесняване

...
Изменение в Закона за управление на етажната собственост предвижда улесняване
Коментари Харесай

Улесняват изграждането на зарядни станции за електромобили в жилищни сгради

Изменение в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност планува улеснение на режима за създаване на зарядни станции в кооперации и блокове. То бе признато през днешния ден първо четене в парламентарната Комисия по енергетика, оповестяват от пресцентъра на „ Демократична България “ .

Ако притежател на електрически автомобил живее в кооперация със 100 жилището и няма гараж, само че има паркомясто, с нормално болшинство на етажната благосъстоятелност може да получи разрешение да си направи зарядна станция , изясни пред комисията Ивайло Мирчев. И даде за образец комични обстановки, в това число и с депутати, при които се провесват кабели за зареждане на електрически автомобили.

“Това ще подтиква доста хора да си купят електрически автомобил, това е и първа стъпка в процеса към прекосяване на умни мрежи в градското електроснабдяване, тъй като софтуерно е допустимо батериите на електрическите автомобили да се употребяват и като балансьор в енергийната система. ”

Изграждането на зарядни точки за електрически автомобили в жилищни кооперации и блокове в този момент е обвързвано с доста бюрократични спънки и лишава доста време и запаси, излиза наяве от претекстовете на законопроекта. Всички притежатели на общия гараж би трябвало да са възложители по настояването за издаване на позволение за градеж, както и техническият капиталов план би трябвало да е координиран с всеки от тях . Отиват и доста пари и време за правене на мнения от електроразпределителното сдружение, от Регионална инспекция за опазване на околната среда, за издаване на позволения за създаване на табло и кабелна мрежа, за правене на схема и прочие

С измененията зарядните станции ще са на обособен електромер , с обособена партида за ползващия ги. Депутатите от комисията ще предложат и рационализиране на текстовете преди второто четене на законопроекта. На първо четене той бе признат с 12 гласа “за ” , 0 “против ” и 3 “въздържал се ”.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР