Измамниците измислиха нов метод да обират пенсионери. Освен да лъжат

...
Измамниците измислиха нов метод да обират пенсионери. Освен да лъжат
Коментари Харесай

Иновации в грабежа по гари, болници и телефони

Измамниците измислиха нов способ да обират пенсионери. Освен да лъжат по телефона, мошениците причакват възрастни хора край автогари. Уговаряли баби и дядовци от селата в Северозапада да предадат на кметовете си поискани сякаш от тях артикули, за които обаче трябвало да платят, а след това да си вземат парите от управниците.

Според осведомени схемата се върти край гари, пазари и лечебни заведения. Един от създателите на тази нова лъжлива скица бе хванат от полицията в Монтана.

Лъжите “пратка за кмета ” почнали още предходната година, описа пред “Труд ” кметът на село Громшин, община Бойчиновци Андрей Кръстев. Тогава при него пристигнал локален пенсионер, който му донесъл батерия и обяснил, че му я праща от Враца негов прочут, а дядото бил платил за стоката 20 лв.. “Помислих, че някой си е направил неприятна смешка за сметка на индивида и не алармирах в Министерство на вътрешните работи! ”, показа локалният властник.
В началото на тази година обаче пратките за кмета на Громшин се нараснали. Преди към месец някогашната санитарка баба Петкана се прибрала от Монтана и занесла на Кръстев опакована остаряла платка за компютър. Пояснила, че му я праща човек от града и тя платила 20 лв. вместо кмета. После дошъл и 80-годишният дядо Георги, който пък връчил на управника пакетче с бушончета за автомобил, за които платил 80 лв.. Изпращачът му споделил да си вземе парите от кмета и за увещание, че не го лъже, дори му дал да приказва по телефона с мъж – най-вероятно негов съизвършител, показал се за кмета на Громшин. Разбрал, че измамата придобива съществени размери, Андрей Кръстев подал сигнал в полицията. Така се оказало, че към този момент има сигнали и от други села в региона – Мадан, Горно Белотинци, Гаврил Геново.

Според излъганите и обрани старци, индивидът, който им връчвал пакетите и прибирал парите бил относително млад, с яке и качулка на главата. По случая в Районното ръководство на Министерство на вътрешните работи била формирана кореспонденция и незабавно почнало издирването на измамника. По дадените от потърпевшите описания криминалисти разкрили и арестували Кирил С. (45 г.) от Монтана. Според служители на реда, при започване на март той е измамил възрастен мъж от село Мадан, който платил 20 лв. за батерия, сякаш поръчана от кмета. Най-вероятно обаче апашът е забъркан и в другите удари. Кирил С. е изпечен нарушител, забъркан в доста обири и измами, осъждан е и е лежал в пандиза във Враца, споделиха осведомени.

Изясняването на незаконната активност на апаша продължава. За наглата машинация, въпреки и с дребни суми, го грозят до 5 години затвор. Материалите по случая ще бъдат докладвани на Районна прокуратура в Монтана. Не е изключено обаче по същата скица край гари, пазари и лечебни заведения да дебнат пенсионери и други апаши, считат служителите на реда. Районните инспектори в района са инструктирани да предизвестяват възрастните хора да се пазят и да не дават по никакъв претекст пари на непознати.

За година и четири месеца
7 млн. лева
прибрали ало-мошеници


Близо 7 милиона лв. са спечелили общо ало-измамници през 2017 година и през четирите месеца на тази година, демонстрира статистиката на Министерство на вътрешните работи. Пет милиона са прибрали апашите единствено през предходната година. През 2011-2012 година вредите от тези закононарушения са били към 2,3 млн. лева През 2013 година нарастват двойно – 4,3 млн. А през 2015 година към този момент надвишават 6,7 млн. лв., споделиха служители на реда.
През предходната година са регистрирани 8 % по-малко от тези закононарушения, регистрира вътрешното министерство. Ало-измамници са се обадили 1283 пъти на свои жертви. Разкритите случаи обаче са едвам 198. Според статистиката най-често жертви стават пенсионери. Измамниците употребяват румънски сим-карти, а някои от тях даже работи от северната ни съседка.

В Сливен и района
Криминалисти предизвестиха
за нова ало-лъжа

РОСИЦА НИКОЛОВА
ТРУД, СЛИВЕН


Засечена е нова скица за телефонни измами, оповестиха от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Сливен. Само за ден, на 25 април, са получени четири сигнала.
В началото се употребява познатият сюжет: на стационарен телефон се обажда чужд мъж, показва се за служител на реда, предизвестява индивида насреща, че е в листата на рискови измамници, които скоро ще му се обадят. Увещава го да даде желаните пари, в този миг криминалистите щели да заложат капан и да задържат нарушителите. Новото е, че вежливият “полицай ”, за по-голяма меродавност, дава мобилния номер на “началника на полицията ”. Заръката към жертвите е да му се обадят, с цел да бъдат персонално инструктирани от него какво държание да имат по време на провеждащата се профилирана интервенция за задържане на бандата. “Началникът ” ги поучава да дадат желаните пари, най-добре – да ги хвърлели от терасите си. После ченгетата щели да им ги върнат.

Досега измамниците заставяха пострадалите да дават личния си мобилен номер, на който да са в непрекъсната връзка с “полицая ”, до момента в който търсените “измамници ” ги тормозят на стационарния им телефон. С нововъведението в схемата има заплаха хората освен да дадат спестяванията си, само че и да натрупат огромна сметка за мобилен телефон, защото те са заставяни да търсят “началника от Министерство на вътрешните работи ”.
“И в четирите случая позвъняванията са били получени от възрастни хора. За наша наслада, те не са се предоверили и не са дали парите си ”, прецизираха от ОД на МВР-Сливен. От там обаче подчертаха, че няма процедура чиновниците на реда да се свързват и да дават указания на жители по телефона. Няма и сходна профилирана интервенция, която да се организира сега.

Рекорд
Софиянец се елементарни със 100 хиляди лева
Баба даде
половин милион, купи флекс на бандитите


80-годишната баба Елена от Първомай държи върха по най-голяма сума, предадена на ало-измамници. През септември 2015 година старицата била излъгана, че трябват пари за интервенция на внука й. В дома й пристигнал крадец за парите. Двамата не могли да отворят сейфа на внука и бабата дала 500 лв. на бандита да купи флекс. Така измамникът прибрал от касата 575 760 лв.. По-късно той и негов приятел бяха задържани. Другият връх се държи от 73-годишен пенсионер от София. Той паднал в клопката след позвъняване на домашния телефон от лъжеполицай, който изискал пари, с цел да заловят бандити. Възрастният мъж им дал над 100 000 лв..

Най-популярната скица
Пари за акция на полицията

 Златка Падинкова Златка Падинкова
Най-разпространената сега машинация е “съдействие ” за задържане на нарушители, изясни старши контрольор Златка Падинкова от “Национална полиция ”. Мошениците се показват за служители на реда и желаят пари, с цел да бъдат хванати рискови бандити. Обещават, че след края на “акцията ” ще върнат сумата.
Ало-апашите не престават да звънят с изказванието, че има потърпевш при злополука и незабавно би трябвало да се заплати скъпоструваща интервенция. Искане на пари за ваксина против свински или птичи грип, е третият сюжет, който употребяват измамниците.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР