Измамници се опитват да стигнат до паролите ни за електронно

...
Измамници се опитват да стигнат до паролите ни за електронно
Коментари Харесай

Измамници се опитват да стигнат до електронното ни банкиране

Измамници се пробват да стигнат до паролите ни за електронно банкиране и да източат банковите ни сметки. Мошениците се възползват от терзанията на хората към хакването на персоналните им данни в Националната организация по приходите (НАП). Експертът по киберсигурност Спас Иванов изясни пред NOVA по какъв начин работи схемата и даде рекомендации по какъв начин могат жителите да се защитят.

Измамниците употребяват подправени имейли, в които се свързват с хората, че поради приключването на данни от Приходната организация е належащо още веднъж да вкарат паролите си за електронно банкиране, с цел да може сигурността им да бъде обезпечена.

„ Винаги се употребява значимо събитие, вест за хакната банка, огромна компания, в тази ситуация Национална агенция за приходите, с цел да може да се провокира изкуствено доверие към имейлите, които получават потребителите. В случай, че въведете паролата си във формата, която са ви дали, по всяка възможност ще получат достъп до електронното ви банкиране ”, изясни Спас Иванов, специалист по киберсигурност.

Той поучава вложителите, които имат електронно банкиране да употребяват двуфакторна нотификация – всякога, когато превеждаме пари, да получаваме утвърдителен есемес, който да изисква от нас да въведем назад код за сигурност.

„ Банката ви праща известие, което ви споделя: „ За да потвърдите този превод, апелирам въведете този код назад в банкирането ”. Това се изпраща единствено до един телефон ”, изясни Спас Иванов. По думите му извънредно малко банки не го дават това като услуга.

Иванов изясни още, че банките изпращат имейли единствено с осведомителен темперамент и не приканват за деяние. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР