Измамите с болничните ще бъде основание за дисциплинарно наказание или

...
Измамите с болничните ще бъде основание за дисциплинарно наказание или
Коментари Харесай

Уволняват и глобяват за фалшиви болнични листове

Измамите с болничните ще бъде съображение за дисциплинарно наказване или санкция. Мерките са част от предложенията на институциите и бизнеса за справяне на казуса с подправените медицински документи, употребени за почивки, оповестява Монитор.

След засилена акция на работодателските организации преди дни Национален осигурителен институт разгласява разбор по тематиката. Да се трансформират пълномощията на лекуващия доктор по повод продължителността на краткотрайната нетрудоспособност, като персоналните лекари да имат право да издават до 7 дни болничен непрестанно, а не 14 дни, както е в този момент, за едно или повече болести, само че за не повече от 20 дни с спиране в границите на една календарна година, беше препоръчано в разбора, обхващащ интервала 2016-2019 година Останалите заинтригувани страни също са поканени да дадат оферти за справяне с казуса, само синдикатите не са подали ограничения съгласно информация на „ Монитор “. Повечето хрумвания са за усилване на контрола на институциите срещу издаването на подправени документи. Част от тях са препоръчани от ИА " Главна ревизия по труда " (ГИТ). От организацията считат, че главните режими на болничния лист би трябвало да останат единствено три - болничен, санаторно-курортен, домакински. Сега последният режим се назовава свободен и би трябвало да отпадне съгласно ГИТ. Лицата, които не съблюдават предписанията и самия режим на лекуване, ще бъдат глобени с размера на целия болничен лист, а освен на деня, през който е открито неспазването на режима, както е в този момент.

От ГИТ оферират и дисциплинарно наказване на служителя и анулация, в случай че откри подправен болничен. Дисциплинарното произвеждане досега е записано в Кодекса на труда единствено за съответни случаи - когато лицето не върви на работа редовно, върви в нетрезво положение и т. н.

Срещу схемите за подправени хоспитализации, с които се източва здравната каса, се предлага при определяне на машинация автоматизирано на лицето да му се приключва болничният и да не му се изплаща.

Бизнесът поддържа множеството оферти за повече надзор, разяснява Добрин Иванов, изпълнителен шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Анализът на Национален осигурителен институт потвърди, че болничните листове от 2010 до 2018 година порастват с 50%, а болничните дни, които заплащат работодателите от 2010 до 2018 година, порастват със 100%. Ако са плащали 2.5 млн., в този момент заплащат 5 млн. Като цяло има едно повишаване на издадените болнични дни, на продължителността на болничните за тези 8 години, което се отразява в двойно повишение на компенсациите за краткотрайна неработоспособност. Затова работодателите не престават да упорстват за преустановяване на краткотрайния режим за погашение на компенсациите за първите 3 дни от краткотрайната неработоспособност, която беше наложена като антикризисна мярка преди 10 години. Освен това желаят незабавни промени в здравната експертиза на работоспособността и уврежданията и приемане на еднородната подредба на функционалността на увреждането на човешкото здраве на Световната здравна организация. „ Имаме разминаване в номенклатурата на болесттите - тази, която е призната в България, и тази, която е от Световната здравна организация. Тоест нямаме цялостно съвпадане при типовете болести, тъй че би трябвало да бъде призната тази номенклатурата на Световната здравна организация “, разяснява пред „ Монитор “ шефът на АИКБ.

Бизнесът предлага съгласуваност сред държавните регистри за данните за обезпечените лица, уведомленията за подписаните трудови контракти и ограничения по служебни правни отношения дружно с електронния здравен профил и електронното здравно досие на българския жител. Така ще може да се следи дали това лице има подписан трудов контракт, дали е работещо, здравния му профил и персоналното му здравно досие. „ Регистърът на болничните “ в електронен вид ще може да хваща злоупотреби всекидневно и проучва софтуерно, когато има подозрения.

Друга мярка на бизнеса, която пък не се приема от синдикатите, е, придобиването на права на краткосрочни компенсации и пенсии да става единствено против социалноосигурителни вноски. Така ще спре източването на Национален осигурителен институт от компании фантоми, тъй като без платени осигуровки на заетите лица няма да имат право на обезщетение.

Работодатели и държавни институции се събират да обсъдят през днешния ден на взаимно съвещание на Комисията по трудово законодателство и Комисията по осигурителни връзки, които са комисии към Националния съвет за тристранно съдействие, на което ще разискват преди всичко разбора, който е изработен от Национален осигурителен институт, и на второ - предложенията, които са направени за ограничения за ограничение на измамите, кражбите и разхищенията и източването на предприятията и на Национален осигурителен институт с болничните листове.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили ваша
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР